Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Nezaradené

Zateplenie fasády: Polystyrén, vlna alebo niečo iné?

Kvalitná termoizolácia dokáže ušetriť až 80 % nákladov na vykurovanie – no viac ako polovica slovenských domov má obvodové steny nezateplené. Ako si vybrať medzi modernými či tradičnými materiálmi? Úlohu hrá cena stavebniny, jej parametre a náročnosť aplikácie.  

01.12.2021 | 09:51

Stavebniny zoženiete pohodlne online a za dobrú cenu

Pri budovaní alebo rekonštrukcii sa hodí každé usporené euro aj minúta. Využite preto možností, ktoré ponúka internet a nakupujte stavebniny online – napr. na online trhu MerXu nájdtete kvalitné výrobky na hrubú stavbu aj všetky interiérové práce, od overených dodávateľov a za skvelé ceny. Čím častejšie na MerXu nakupujete, tým viac môžete ušetriť (aj 10% z ceny). Podľa čoho si však vybrať tú správnu izoláciu?

Typy fasádnych izolácií

I keď môže výrobca tvrdiť, že je jeho izolant použiteľný univerzálne, každá časť stavby vžaduje o trochu iný prístup aj typ stavebniny. Vyberajte podľa hrúbky izolácie, vlhkosti steny, horľavosti, spôsobu a zložitosti systému uchytenia a samozrejme podľa ceny. Ktoré termoizolačné stavebniny sú tie najpredávaniejšie?

Polystyrén

Klasickým izolantom je polystyrén, s ktorým sa ľahko pracuje a ktorý je zároveň jedným z najlacnejších variantov. Zoženiete ho v rôznych hrúbkach. Nevýhodou môže byť inštalácia príliš tenkej vrstvy a nízka priepustnosť materiálu pre vodnú paru – môže potom dochádzať k jej kondenzácii v stene. Polystyrén tiež nie je vhodný inštalovať na steny, ktorými vzlína vlhkosť.

Minerálna vlna (kamenná či sklená vata)

Minerálna vlna má perfektné parametre, čo sa týka nehorľavosti aj ohlučnenia. Je tiež tvárna a lepšie prepúšťa vodnú paru. Je možné ju tak použiť aj na vlhké steny spolu s prevetrávanou fasádou. Oproti polystyrénu však stojí minéralna vata dvakrát viac. Existuje aj lacnejší variant – sendvičové dosky s vatou aj polystyrénom, ktoré tieto dva materiály kombinujú.

Fúkaná izolácia

Výhodou fúkanej izolácie je, že nemusíte rozoberať stavbu. Výplň je najčastejšie tvorená celulózou či upravenou minerálnou vlnou. Cena fúkanej izolácie je pomerne priaznivá. Bezkonkurenčná je rýchlosť jej aplikácie.

Prírodné materiály

Tí, čo si potrpia na ekologické stavebniny, využívajú často na zateplenie domu drevovláknité dosky, ktoré skvelo izolujú zvuk aj teplo a zároveň sú priechodné pre vodnú paru. Rastlinné izolačné dosky z konopných vlákien potom poskytujú odolnú štruktúru a rezistenciu voči vlhkosti a škodcom. Ako izolant sa dá použiť aj korok, ľan či ovčia vlna.

Pri všetkých typoch izolácie však musíte dbať na správny technologický postup, ktorý zaistí správnu funkciu a dlhoročnú životnosť.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod