Žilinský Večerník

9. máj 2024 | Roland
| 6°C

Zdravie a životný štýl

Zdravie z prírody: Jablko

Jedno jablko denne. Tak nám hovoria naše mamy a staré mamy a majú pravdu. Jedno jablko denne vám totiž dodá potrebné množstvo minerálov a vitamínov. A navyše, ak ho konzumujete pravidelne, má aj blahodarnejšie účinky, ktoré ocení nejedna žena.

17.11.2023 | 12:12

Také obyčajné jablko, poviete si. Ale v skutočnosti je to doslova zdravá bomba. Obsahuje viac ako 30 minerálnych látok, napríklad vápnik, fosfor, železo alebo horčík, ktoré sú potrebné pre stavbu kostí. Má aj pomerne vysoký obsah draslíka, ktorý je vynikajúci pri srdcových ochoreniach a pomáha pri správnom fungovaní obličiek a svalov. Jablko obsahuje aj množstvo vitamínov: A, B1, B2, B6, B9 (kyselina listová, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy), B12, C, E a ďalšie. Navyše 85 % čerstvého jablka tvorí voda, preto je skvelé aj od smädu.

Pomocník zo záhrady

Všetky tieto vitamíny a minerály napomáhajú nášmu telu. Spomaľujú napríklad starnutie organizmu, podporujú trávenie, sú dobé proti infarktu a stresu, pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu, bránia vzniku artériosklerózy, znižujú tvorbu žlčových kameňov, sú vhodné pre diabetikov. Neverili by ste, ale vďaka vitamínu C pomáhajú pri nachladnutí, chrípke a kašli. Chránia nás aj pred vznikom astmy a navyše udržujú zdravú pokožku.

Skladovanie jabĺk

Jablká majú ešte jednu vynikajúcu schopnosť. Keď ich správne uskladníte, nemajú tendenciu hniť. Preto by ste mali skladovacím priestorom venovať väčšiu pozornosť. Môžete ich nechať v pivnici alebo v komore. Miesto by však malo byť čisté. Jablká by ste mali uložiť v jednej vrstve, nech majú priestor. Môžete ich vložiť do drevených debničiek alebo priamo na poličky. Mali by ste si zaužívať kontrolu každý týždeň. Ak sa medzi jablkami vyskytne hniloba, pri pravidelnom kontrolovaní sa nerozšíri ďalej. Takto vám jablka môžu vydržať aj do jari.

Ak nechcete alebo nemáte priestor na takéto skladovanie, môžete jablká vysušiť, prípadne nastrúhať a dať do mraziaka. Takto budete mať ingrediencie na dobrý jablkový koláč vždy poruke.  Alebo sa môžete inšpirovať našimi receptami, ako jablká využiť v kuchyni aj trochu inak.

Jablčný mušt

Jablká sú vynikajúce aj v tekutej forme, čím ale nemáme práve na mysli jablkovicu. Jablká majú samé o sebe skvelé účinky, ale jablková šťava, respektíve mušt je o niečom inom. Tým, že je tekutý, naše telo ho ľahšie strávi a dokáže byť pre telo prospešnejšie aj štyrikrát viac. Navyše ho môžete vo fľašiach tiež skladovať celú zimu.

Jablčný ocot

Vieme, nechutí práve najideálnejšie, lebo však je to predsa len druh octu. Ale zato je neskutočne zdravý. Ocot vzniká kvasením jablčného muštu. Obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, betakarotén, kyselinu listovú, draslík, horčík, sodík, vápnik, zinok, železo, fosfáty, fluór, jód, meď a selén. Jablčný ocot sa pre svoje skvelé dezinfekčné účinky ideálny pri riešení rôznych kožných problémov, napríklad vyrážky či akné. Navyše má aj skrášľujúce účinky na pokožku. Pri ranách a dezinfekcii sa môže používať v klasickej forme. Ak však chcete svojej pokožke dopriať výživový balzam, musíte ho zriediť v pomere 1:1.

 

RECEPTY Z NAŠEJ DOMÁCEJ KUCHYNE

Želatínové cukríky

jablká, prášková želatína alebo agar, med, javorový alebo agáve sirup

Odšťavíme očistené jablká.  Penu, ktorá sa usadí na vrchu šťavy, odoberieme lyžicou alebo precedíme cez sitko. V ovocnej šťave rozmiešame želatínu alebo agar, osladíme medov alebo javorovým, prípadne agáve sirupom. Podľa návodu na želatíne necháme zmes zohrievať na sporáku. Pozor, nesmie sa začať variť.

Zmes rovnomerne rozlejeme do formy na ľad alebo na menší plech, do približne 1 – 1,5 cm vrstvy. Necháme stuhnúť. Ak sme celú zmes vyliali na plech, môžeme ju nakrájať na štvorčeky alebo z nej pomocou formičiek na pečivo vykrajovať rôzne tvary.

Hotové domáce želé cukríky skladujeme v chladničke.


 

Ovocné kože

500 g jablká, 1 čajová lyžička škorice

Jablká očistíme – zbavíme šupiek a jadrovníkov. Nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme do jemnej kaše, vmiešame škoricu. Zmes rovnomerne nanesieme na papier na pečenie, položený na mriežke sušičky a sušíme niekoľko hodín. Koža zasychá od krajov k stredu a preto je dobré, ak budete mať okraje už suché, odstrihnúť ich nožnicami a sušiť ďalej. Ináč by okraje stvrdli. Neboli by elastické, ale chrumkavé, čo zase niekomu nemusí vôbec vadiť. Dávame pozor, aby neostali mokré miesta. Hotovú ovocnú kožu môžeme nastrihať na pásiky a zatočiť do slimákov alebo nastriháme len na kúsky. Uskladníme v sklenenej nádobe alebo v papierovom vrecku.

Ovocné kože môžeme pripraviť z rôznych druhov ovocia podľa sezónnosti. K jablkám sa napríklad veľmi dobre hodia hrušky alebo slivky. Ovocnú zmes na kože môžeme dochutiť medom, prípadne medovkou.


 

Rýchly jablkový koláč

2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček práškového cukru, 21 dkg masla, 1 prášok do pečiva, 2 vajíčka, ½ hrnčeka mlieka, 1 vanilkový cukor, jablká

Múku, cukor a maslo vymiešame na mrveničku. Zo zmesi odložíme 1 hrnček nabok. Do zvyšku primiešame prášok do pečiva, vajíčka a mlieko zohriate na letnú teplotu. Medzitým vymastíme plech a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a necháme 5 min postáť. Navrch potom poukladáme nastrúhané jablká a posypeme vanilkovým cukrom. Na záver posypeme odloženou mrveničkou. Koláč pečieme pri 170 ° asi 20 – 25 min.

 

Autor: - r -

Foto: ilustračná snímka shutterstock, redakcia

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod