Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 1°C

Spravodajstvo

Zelené policajné vesty vadia prokuratúre, mesto ich preklasifikuje

Od roku 2011 používajú príslušníci mestskej polície v Žiline ako súčasť výstroja zelenú reflexnú vestu s nápisom Mestská polícia.

11.03.2013 | 14:31

ŽILINA. Ako súčasť výstroja policajtov sa dostali aj do všeobecne záväzného nariadenia, ktoré upravuje činnosť mestskej polície. Toto nariadenie však napadol prokurátor. Zákon o obecnej polícii totiž presne stanovuje, aká môže byť výstrojná súčiastka uniformy mestského policajta, pričom reflexné vesty zelenej farby povolené nie sú.

Reflexné vesty používali hliadky vždy pri zastavovaní vozidiel. V bežnom hliadkovaní ich využívajú od roku 2011. Podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu im slúžia ako bezpečnostný prvok k uniforme. Používajú ich pri objasňovaní priestupkov proti verejnému poriadku, pri hromadných kultúrnych a športových akciách, ale aj v doprave pri kontrole státia a parkovania a pri zastavovaní vozidiel.

„Pri bežnom výkone hliadok v meste sú hliadky takto zviditeľnené, pretože už v minulosti sme mali evidované sťažnosti na nedostatočnú viditeľnosť v uliciach v prípade okamžitej pomoci alebo poskytnutia informácií občanom. Žilinčania aj návštevníci mesta nosenie viest schvaľujú, poukazujú najmä na možnosť ich rýchlej identifikácie v prípade okamžitej potreby pri zabezpečovaní verejného poriadku a pri ochrane osôb pred ohrozením ich života a zdravia,“ hovorí Pavol Čorba.

„Mesto Žilina tým, že určilo ako ostatnú súčasť výstroje príslušníka mestskej polície aj reflexnú vestu zelenej farby, vydalo nariadenie v rozpore so zákonom. Zákonná úprava síce umožňuje obci upraviť nariadením aj používanie ďalších výstrojných súčiastok, avšak musia byť rovnakej farby ako tie, ktoré sú citované v zákone,“ uviedol v proteste prokurátor.

Aj napriek protestu budú, podľa Pavla Čorbu, policajti vesty nosiť aj naďalej. „Keďže reflexné vesty nie sú výstrojnou súčiastkou uniformy, ale sú bezpečnostným prvkom, ktorého funkčnosť nie je zákonom limitovaná, bude toto ustanovenie na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva z nariadenia vypustené a reflexná vesta bude zo zoznamu výstrojných súčiastok vylúčená. Pre ďalšie
potreby budú teda reflexné vesty slúžiť v režime vzťahujúcom sa na bezpečnostné prvky,“ uviedol hovorca. Policajti budú teda reflexné vesty používať aj naďalej.

Michal Filek

Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod