Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Žilina sa na jeden deň stala zdravým mestom

Žilina sa v piatok 17. mája zmenila na Mesto zdravia. Stovky ľudí prišli na Námestie Andreja Hlinku, aby si dali vyšetriť svoj zdravotný stav. Okrem seba pomohli aj pacientom žilinskej nemocnice.

30.05.2013 | 08:22

ŽILINA. Je všeobecne známe, že ľudia na Slovensku málo dbajú o svoje zdravie a ignorujú preventívne prehliadky. Podľa aktuálnych štatistík zdravotných poisťovní Slováci najčastejšie navštevujú stomatologické a gynekologické ordinácie a najmenej urologické. Ak by na vyšetrenia, ktoré zaberú len jeden deň v roku, chodili častejšie, dochádzalo by aj k menšiemu počtu úmrtí. Na to sa rozhodla poukázať Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline (FNsP), ktorá za finančnej podpory spoločnosti Gedeon Richter a pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu, usporiadala v piatok 17. mája na Námestí Andreja Hlinku unikátny projekt Mesto zdravia 2013.

 

 


Centrum Žiliny sa v tento deň zmenilo na pojazdnú nemocnicu. Lekári a odborníci z FNsP Žilina vyšli do mesta, aby ľuďom poradili, ako sa správne starať o svoje zdravie a ponúkli im aj možnosť bezplatného vyšetrenia. Využila ju aj 61-ročná Elena Kadová zo Žiliny. „Dala som si zmerať tlak a povedali mi, že si ešte niekoľko rokov určite požijem. Pôjdem aj na vyšetrenie cholesterolu a zaujímam sa aj o fyzioterapiu. A môj recept na zdravie? Pohyb, menej soliť a viac piť vodu,“ prezrádza.

 


Projekt Mesto zdravia vníma riaditeľ FNsP Štefan Volák ako prostriedok na dosiahnutie otvorenej komunikácie medzi pacientmi a nemocničným personálom: „Považujem za veľmi dôležité neustále upevňovať dôveru a dôstojnosť vo vzťahu pacienta a lekára, prípadne iného zdravotníckeho pracovníka našej nemocnice.“ Zvedaví návštevníci mohli nahliadnuť do viacerých stánkov so zdravotníckou tematikou. Vítali ich tu odborníci z gynekológie, onkológie, zdravej výživy, fyzioterapie i záchranári zo Slovenského červeného kríža. K dispozícii bola aj nadrozmerná maketa hrubého čreva, cez ktorú sa mohli návštevníci prejsť a pod odborným vysvetlením pozorovať, čo v čreve má byť a čo nie. Veď práve rakovina hrubého čreva a konečníka je druhou najčastejšou príčinou úmrtia medzi onkologickými pacientmi. „Je potrebné chodiť na preventívnu prehliadku, pretože prevencia je oveľa lacnejšia ako následná liečba onkologických ochorení,“ vysvetľuje Emil Daňko, člen občianskeho združenia Europacolon Slovensko.

 

 


Každým jedným vyšetrením, ktoré si návštevníci Mesta zdravia dali urobiť, prispeli aj určitou finančnou čiastkou na chod žilinskej nemocnice. Základnú sumu, tritisíc eur, ktorú venoval hlavný organizátor, Žilinčania navýšili na peknú čiastku v hodnote 4653 eur. „Celá suma bude nasmerovaná priamo k pacientovi. Rozhodli sme sa ju totiž investovať do obnovy a doplnenia posteľnej bielizne Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline,“ informovala hovorkyňa FNsP Žilina Mária Koporecová.

 

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod