Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -3°C

Spravodajstvo

Žilina sa pridáva k zhromaždeniam Za slušné Slovensko

Niekoľko mesiacov od posledných celoslovenských zhromaždení sa ďalšie uskutočnia v piatok 20. septembra. Prípravy vrcholia aj v Žiline.

13.09.2019 | 15:16

Slovenské námestia sa znovu rozozvučia, a to viac ako 18 mesiacov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Počas vyšetrovania tejto dvojitej vraždy sa odhalilo mnoho ďalších hrozných vecí. Z pohľadu Žiliny vidíme, že mnohí ľudia sú už unavení, znechutení a vyčerpaní. Množstvo ľudí už zanevrelo na nejaké pozitívne zmeny. Chceme však podporiť ľudí, aby vydržali, pretože je to jediné, čo môžeme urobiť. Dúfame, že po parlamentných voľbách dostaneme dôveryhodnejšiu vládu, než je tá súčasná, ktorá každým dňom vykazuje škandály,“ hovorí jeden z organizátorov žilinského zhromaždenia Za slušné Slovensko Filip Lehotský.

Organizátori upozorňujú, že na dvoch požiadavkách z minulého roka trvajú aj naďalej, a to na vyšetrení vraždy Jána a Martiny, ako aj na vyšetrení káuz, ktoré s ňou súvisia, či novú a dôveryhodnú vládu.

PODUJATIA SPÁJA SPRAVODLIVOSŤ
Kompletný program žilinského zhromaždenia zatiaľ známy nie je. V rovnakom čase sa však na pôde mesta uskutoční aj tradičný Žilinský literárny festival. „Postupne rokujeme s organizátormi festivalu, či by bolo možné, aby niektorí ich hostia vystúpili aj u nás. Bolo by to úžasné. Na tribúne by sa tak mohli objaviť ľudia ako Andrej Bán (fotograf, reportér, publicista), Peter Zajac (literárny vedec), Zuzana Petková (investigatívna novinárka), Adam Valček (investigatívny novinár denníka SME - pozn. autorky) a mnohí ďalší,“ pokračuje Filip Lehotský.


„Zhromaždenie sa v prípade schválenia námestia uskutoční na Námestí Andreja Hlinku o 18. h. Bude to pokojné zhromaždenie. V rovnaký deň o 11. h sa na Mariánskom námestí v Žiline uskutoční aj klimatický štrajk. K tejto kolízii dvoch termínov došlo náhodou, no dôležité však je, že si vzájomne uvedomujeme dôležitosti oboch akcií a chceme si vzájomne pomáhať,“ informuje.

DOBROVOĽNÍCI SÚ VÍTANÍ
Žilinskí organizátori zároveň pozývajú k dobrovoľníckej činnosti. „Bude možno potrebné znovu vyrábať odznaky, stavať pódium, roznášať a vylepovať letáky, prípadne pomáhať pri propagačnej činnosti, či už snímaním videa alebo fotografovaním. Za každého dobrovoľníka budeme vďační.“

Okrem Žiliny sa k celoslovenským zhromaždeniam po prvýkrát z okolia pridá aj Čadca. Aktuálne informácie o žilinskom zhromaždení Za slušné Slovensko sú aj tentokrát dostupné na facebookovej stránke – Žilina Za slušné Slovensko.

 

Foto: Bea Benikovská

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod