Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -2°C

Šport

Žilinská ponuka je dôkazom tvrdej tímovej práce

V slovenských futbalových končinách sa na linke Žilina – Trenčín udiala nevídaná trénerská rošáda. Adrián Guľa, momentálne hlavný tréner AS Trenčín, sa stane od leta lodivodom MŠK Žilina. Spýtali sme sa ako vníma dané skutočnosti.

20.01.2013 | 14:04

Ako hodnotíte nevídaný trénersky ťah, keď žilinské mužstvo preberiete až po skončení uplynulej sezóny?

Pre mňa je to ohodnotenie štvorročnej  skvelej práce nielen mňa, ale celého tímu v Trenčíne. Tréneri si musia zvykať na rôzne podmienky, taktiež prežívajú turbulentné obdobia. Mal som šťastie na hráčov a dobrý klub, preto prišli ponuky aj z iných tímov. Rozhodol som sa po štyroch rokoch práce v Trenčíne prijať žilinskú výzvu.

Ste pomerne mladým trénerom, boli ste aktívnym futbalistom, je pre vás Žilina doterajším úspechom číslo jeden?

Nehovoril by som ešte o úspechu, cieľom nie je iba podpis zmluvy, na rad prichádza tvrdá práca pre klub, pre hráčov a spoločná túžba po víťazstvách. Ale nepopieram, že je to obrovský posun v mojej trénerskej kariére. Veľkú zásluhu pripisujem Trenčínu, ktorý je mojou srdcovou záležitosťou.

Komunikovali ste s vedením Žiliny o cieľoch klubu pod vašim vedením?

Hovorili sme o predstavách a projektoch oslovujúce obe strany. Žilina má vytvorené adekvátne podmienky, aby sa  mohla napĺňať klubová filozofia. Samozrejme naša spolupráca nevznikla vďaka jednému rozhovoru.  Avšak nerád by som konkretizoval predbežné ciele, momentálne sa plne sústrediť na prácu pri AS Trenčín.

Môžeme očakávať príchod hráčov z Trenčína do Žiliny? Pod vašim vedením je badateľný progres u viacerých hráčov spod hradu Matúša Čáka. 

V prvom rade, hráč z iného klubu musí byť nadštandardne lepší ako hráč z domáceho prostredia. Žilina postavila filozofiu na výchove mladých hráčov, vidím v nich perspektívu. Každý hráč hrajúci v klube ako je Žilina musí disponovať kvalitou. Prestupový kolotoč je však neúprosný, môžeme rátať s rôznymi alternatívami.

Podľa vás môže Žilina obhájiť ligový titul?

Tabuľka je našlapaná, Slovan má všetko vo svojich rukách. Na jar môže prakticky šesť mužstiev bojovať o titul. Žilina má svoje šance, určite bude stavať na  rýchlom prechode  do útoku s nebezpečnými štandartnými situáciami a kompaktnou obranou.

Určite sledujete aj trendy futbalovej moderny. Kto vás v poslednej dobe či už mužstvo ,alebo tréner upútali?

Jednoznačný dôraz sa kladie na futbalovosť všetkých postov. Rýchla práca celého tímu po strate a zisku sa považuje za primárne dôležitú. Oceňujem hru Dortmundu, ale aj Barcelony. Čítam knihy Mourinha či Guardiolu, veľmi na mňa zapôsobil Arsene Wenger, osobne som sa stretol s Frankom De Boerom. Je to nejaká nešpecifikovaná trénerská zmes týchto spomínaných mužov. Veľmi ma formovali aj rôzni slovenskí tréneri.

Ako reagovalo vaše okolie na udalosti posledných dní?

Ako to býva v živote, máte aj pozitívne reakcie, ale aj negatívne, tie sa snažím nevnímať.

 

Juraj Vnuk

Snímka:  Ľudovít Košálko

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod