Žilinský Večerník

6. máj 2024 | Hermína
| 8°C

Nezaradené

Zima je tu, snežilo!

Martin na bielom koni síce tento rok nepricválal na deň presne, ale podľa meteorológov sa tento týždeň môžeme tešiť na prvý sneh. Lyžiarske strediská sa už pripravujú na otvorenie sezóny.

25.11.2013 | 13:51

ŽILINA. RAČA. VRÁTNA. Pred pár dňami by sme na sneh asi ani nepomysleli. Teploty boli na inak sychravý november príjemné a ani Martin na bielom koni nedocválal. Podľa meteorológov sa to tento týždeň zmení. „Ochladenie z nedele na pondelok by malo trvať do tohto štvrtku. Od nedele večera by sa mali zrážky meniť z dažďa na sneh, do včerajšieho dňa mohlo hlavne na severe napadnúť 5 až 15 cm nového snehu. Ďalšie sneženie možno čakať v stredu, ale vo štvrtok by sa malo mierne otepliť s maximálnou teplotou už okolo 3 °C. Po štvrtku budú zrážky vo forme snehu najmä vo vyšších polohách,“ informuje Tomáš Púčik z oddelenia Centra predpovedí a výstrah Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Vlani sa zima poponáhľala. Na území Slovenska, i v Žiline, snežilo koncom októbra (27. - 28. 10. 2012). Tohtoročný sneh prišiel o mesiac neskôr, nepriniesol ho ani Martin. „Pranostika Martina na bielom koni vyjadruje „priemerný“ dátum prvého sneženia v nižších polohách v rámci Európy. Je prirodzené, že skutočný dátum je rok od roka iný. V roku 2011 napríklad v Poprade snežilo už 12. októbra, v roku 2010 21. októbra,“ rozpráva meteorológ.

Minuloročná zima bola bohatá na snehové zrážky. Naopak, slnka sme si veľa neužili. Aká bude tento rok, sa nedá vopred predpovedať. Počasie je totiž vždy špecifické a nikdy sa neopakuje.

Na zimu sa už pomaly pripravujú aj lyžiarske strediská. „Zasnežovať budeme určite hneď, ako nám to počasie a vhodné podmienky dovolia,“ povedala Lenka Bacmaňáková z lyžiarskeho strediska v Rači. Vlani otvorili sezónu 8. decembra, tento rok by to chceli stihnúť skôr.

Na mínusové teploty čakajú aj vo Vrátnej. „Na to, aby sme zasnežili naše zjazdovky, potrebujeme 5 až 7 dní s mínusovými teplotami. Veríme, že prvú ochutnávku lyžovačky pripravíme pre lyžiarov už počas mikulášskeho víkendu ako v ostatných rokoch, čo je vzhľadom na mrazivú predpoveď počasia na tento týždeň celkom reálne,“ informovala Ľudmila Porubčanská z marketingového oddelenia strediska.

Michala Stehlíková

Snímka Pavol Ďurčo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod