Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 9°C

Spravodajstvo

Zrušia detský domov v Bytči?

Rozhodne nie. Aspoň nie zatiaľ. Rómov zo Žiliny sťahovať neplánujú.

20.05.2013 | 14:09

Rozhodne nie. Aspoň nie zatiaľ. Rómov zo Žiliny sťahovať neplánujú.

 

BYTČA. Na Žilinský večerník sa obrátilo viacero obyvateľov Bytče s prosbou o preverenie informácie, čo bude s detským domovom. „Počuli sme, že detský domov sa má čoskoro zrušiť. Do budovy potom nasťahujú Rómov z Bratislavskej ulice zo Žiliny. Je to pravda? Bojíme sa toho,“ zavolala čitateľka Marta.

„Vraj dokonca zamestnanci dostali nariadenie, že si má každý z nich zobrať domov dieťa. Rómov zo Žiliny, ani z východu tu nechceme. Zistite prosím, ako to je,“ pridala sa pani Mária.

O informácie sme požiadali Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré je zriaďovateľom detského domova. Hovorca Peter Zeman označil informáciu za fámu. „Rozhodne nemáme v úmysle zrušiť detský domov v Bytči,“ uviedol.

Na druhej strane však pripravujú projekt postupnej deinštitucionalizácie náhradnej starostlivosti, ktorá by mala prebehnúť do roku 2020. „V rámci projektu môže dôjsť k opusteniu súčasnej budovy. Je totiž založený na menších skupinách detí, vychovávaných v prostredí čo najbližšom rodinnému a postupne sa bude upúšťať od umiestňovania detí do domovov internátneho typu. Je to však otázka najbližších rokov a rozhodne nie je akútne aktuálna v súčasnom období. V Bytči sa ešte ani len nezačali robiť prípravné kroky,“ povedal Peter Zeman.

Ak sa projekt v budúcnosti zrealizuje, budovu bude musieť Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v prvom rade ponúknuť štátu. „Čo sa týka plánov využitia budovy, ak by k jej opusteniu domovom prišlo, tieto už nie sú v našej kompetencii,“ uzavrel hovorca.

Michal Filek

Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod