Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Spravodajstvo

112-tka zachraňuje životy i rieši jalové hovory

V pondelok 11. februára sme si symbolicky pripomenuli Európsky deň 112-tky.

18.02.2013 | 14:50

ŽILINA. Pri tejto príležitosti zorganizovali na Obvodnom úrade v Žiline v priestoroch Krajského strediska integrovaného záchranného systému deň otvorených dverí. Žiaci základných škôl a študenti Žilinskej univerzity sa zoznámili s používaním tiesňovej linky i prácou záchranárov.

Za zneužívanie hrozí vysoká pokuta

Na koordinačnom stredisku v Žiline prijmú denne asi 350 hovorov. Z toho je približne 80% neoprávnených. Toto číslo sa kedysi pohybovali až pri hranici 97%. „Na základe opatrení ministerstva vnútra, kedy sa pred volania nasadili hlášky, teda predstavenie strediska, sa radikálne znížil počet zneužití, pretože ten, čo potrebuje skutočne pomoc, na linke počká,“ vysvetľuje vedúci strediska Miroslav Bobčík. Za zneužitie tiesňovej linky hrozí volajúcemu pokuta až do výšky 1659 eur.

Najviac hovorov prijímajú operátori najmä v piatok a sobotu večer, kedy ľudia vychádzajú do ulíc alebo cez leto, keď sú prázdniny. Stane sa, že si volajúci „pomýli“ tiesňovú linku s informáciami a pýta sa na čas, cestovný poriadok alebo na ochranné kódy svojej telefónnej karty.

Žilinčanka medzi najlepšími operátormi Európy

Z oprávnených hovorov najčastejšie volajú ľudia pre zdravotné ťažkosti, dopravné nehody, požiare, povodne a aj pre snehové kalamity. Tieto telefonáty však tvoria len 20% zo všetkých, ktoré operátori cez deň riešia. Dostupnosť linky 112 je však pre mnohých ľudí životne dôležitá.

Príkladom môže byť záchrana 16-ročnej dievčiny, ktorá uviazla v snehovej kalamite na Kysuciach. Žilinskej operátorke sa ju podarilo udržať pri vedomí až do príchodu záchranárov. Za tento čin je nominovaná v európskej súťaži 112 Awards v kategórii Výnimočný operátor. O nič menej dramatický nebol príbeh 8-ročného chlapca, ktorý sa v starej budove v Ružomberku prepadol cez tri poschodia a napriek ťažkým zraneniam si zavolal pomoc. Aj vďaka linke 112 sa k nemu záchranári dostali včas.

Michala Stehlíková

Snímka KSIZS ZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod