Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Spravodajstvo

Ak školy porušia nariadenie, zoberú im polovicu dotácií

Opozícia v žilinskom zastupiteľstve si myslí, že mesto prijatím všeobecne záväzného nariadenia o výške dotácie na prevádzku a mzdy centier voľného času, základných umeleckých škôl, materských škôl a školských klubov vytvorilo nástroj na likvidáciu nepohodlných zariadení.

25.03.2013 | 14:27

Opozícia v žilinskom zastupiteľstve si myslí, že mesto prijatím všeobecne záväzného nariadenia o výške dotácie na prevádzku a mzdy centier voľného času, základných umeleckých škôl, materských škôl a školských klubov vytvorilo nástroj na likvidáciu nepohodlných zariadení.

ŽILINA. Jeho súčasťou je totiž aj sporné ustanovenie, ktoré hovorí, že mesto zníži na 6 mesiacov o 50% dotáciu na mzdy a prevádzku „pri zistení jej neefektívneho, nehospodárneho, neúčelného a neúčinného vynaloženia“.

Mesto naopak tvrdí, že tvrdenie je nekorektná fabulácia a týmto krokom sa len snaží dať nariadenie do súladu s platnou legislatívou. „Predmetné všeobecne záväzné nariadenie prešlo síce riadne rokovaním v príslušných komisiách a mestskej rade, ale bez sporného bodu č. 6. Ten bol do materiálu doplnený hlavným kontrolórom mesta až na základe uznesenia mestskej rady po jeho prerokovaní. Legislatívne sa tomu nedá nič namietať, napriek tomu si myslím, že tento materiál vzhľadom na doplnený obsah mal adekvátnou diskusiou ešte raz prejsť. Dal som preto návrh na stiahnutie tohto bodu z programu. Takto naformulované ustanovenie totiž vytvára priestor okrem iného aj na to, aby sa ktorékoľvek vedenie mesta zbavilo nepohodlných zariadení, pretože ak im znížia
na pol roka dotáciu o polovicu, bude to pre nich likvidačné,“ hovorí predseda školskej komisie Peter Fiabáne.

Ďalší poslanec Peter Ničík navyše nevidí dôvod, prečo by za pochybenie riaditeľa či inej konkrétnej osoby mala trpieť celá škola, všetci zamestnanci a žiaci. Z nariadenia nie je podľa neho ani zrejmé, aké sú konkrétne dôvody vedúce k zníženiu dotácie. 

Peniaze chcú využiť účelne
Toto nastane len v prípade, že prijímateľ finančné prostriedky nepoužije v zmysle platnej legislatívy na mzdy a prevádzku. Ďalej v prípade, že sa deti, žiaci a členovia odhlásia a klesne ich počet oproti stavu k 15. septembru príslušného roka,“ objasňuje dôvody Pavol Čorba. Podľa hovorcu je hlavným cieľom tohto opatrenia, aby finančné prostriedky z rozpočtu mesta boli využité na ten účel, na ktorý boli poskytnuté, to znamená na žiaka a zariadenie, ktoré navštevuje.

Primátor Igor Choma doplnil, že doterajšie nariadenie neobsahovalo články, ktoré by definovali povinnosti prijímateľa dotácie, oprávnené osoby na vykonanie kontroly, sankcie pri porušení efektívneho a účelného vynakladania verejných finančných prostriedkov. „Návrh tohto nariadenia bol doplnený na rokovaní mestskej rady na základe požiadavky kontrolóra mesta, ktorý tiež bdie nad súladom nariadenia s platnou legislatívou. Následne bol tento návrh riadne prerokovaný na zasadnutí mestskej rady. Zúčastnení poslanci, medzi ktorými bol aj Peter Fiabáne, jednomyseľne
návrh schválili a odporučili zastupiteľstvu prerokovať ho a schváliť.“

„Vážim si snahu mesta robiť poriadok so zlými hospodármi, no toto mi pripadá skôr ako zastrašovanie a nepatričná snaha odstaviť konkurenciu. Čo znamená neúčinne hospodáriť? Zažil som už všelijaké kontroly hospodárnosti, nepamätám sa ani na jednu, ktorá by kontrolovanému subjektu nič nenašla. Kto robí, robí aj chyby, no veľmi záleží na tom, aké chyby to sú,“ hovorí poslanec Peter
Ničík.

Hokejisti sa prihlásili na Martinskú
Poslanci na zastupiteľstve schválili aj prvú etapu racionalizácie škôl. Od septembra teda vyradia zo siete škôl základnú školu v Zádubní a hokejovú základnú školu v Mojšovej Lúčke. Otvorená zostala ešte otázka, do ktorej školy od septembra mladí hokejisti nastúpia. „Rokovania budú pokračovať. Veríme, že zvíťazí racionálne zmýšľanie a žiaci nastúpia na ZŠ V. Javorku,“ uviedol Pavol Čorba. Predseda rady školy Jozef Valášek nám však povedal, že k dohode nedošlo. „Rodičia prihlásili svoje deti na ZŠ Martinská. Každý z nich vypísal prihlášku pre svoje dieťa osobitne a zaniesol ju do školy,“ informoval. Podľa primátora ôsmi z nich prihlásili svoje deti na 8-ročné športové gymnázium.

Ak by prvá etapa racionalizácie dopadla tak, ako plánujú, mesto ušetrí ročne zhruba 105-tisíc eur. Otvorené zostáva aj možné prepúšťanie učiteľov. „V prípade, že dôjde k presunu žiakov podľa schválenej racionalizácie, nikto z učiteľov nepríde o prácu, ale v prípade, že rodičia presunú žiakov na inú školu, toto garantovať nemôžeme,“ uzavrel Pavol Čorba.

Michal Filek

Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod