Žilinský Večerník

19. máj 2024 | Gertrúda
| 10°C

Spravodajstvo

Dažďová voda vytápa záhrady

Niektorí Strážovčania sa veru netešia, keď im záhradky polieva výdatný dážď. Voda stekajúca od cesty im z nich robí skôr „plavecký bazén“.

10.06.2013 | 13:31

ŽILINA-STRÁŽOV. Občan z mestskej časti Strážov už minulý rok poukázal na problém týkajúci sa protihlukovej steny v mestskej časti Strážov. Keď niekoľko dní prší, ako napríklad uplynulý týždeň, voda steká z cesty do záhrad a zaplavuje i uličky.
 

Zaplavilo cibuľu i kvety
 

Pani z Prieložnej ulice býva v prvom dome od cesty a protihlukovej steny. Pestuje tu kel, cibuľku, ale i množstvo záhradných kvetín a ovocné kry. „Celé to tu bolo zaliate, ešte teraz to dávam dokopy,“ ukazovala nám pred tromi týždňami, keď sme ju vyrušili pri okopávaní v záhradke. Týždeň predtým totiž obloha dopriala Žiline poriadnu dávku dažďov a búrok. Keď však začne opäť pršať, môže začať odznova.
 

Strážovčanka si sama nevie vysvetliť, odkiaľ sa toľko vody v záhrade berie. Medzi protihlukovou stenou a múrikom zábradlia je asfaltová cesta, na ktorej sa nachádza kanál. „Ešte som doň veru nikdy nevidela tiecť vodu, ide to všetko do záhrady,“ dodáva.
 

Je potrebná obhliadka


Primátor Igor Choma už minulý rok na tento podnet reagoval na stretnutí občanov s vedením mesta. „Uvedený problém si vyžaduje riešiť výškové pomery, čo nie je naozaj jednoduché. Je potrebné urobiť zásadné úpravy výškových pomerov ulíc, odtokov, žľabov atď. Bez týchto zásahov ho nie je možné vyriešiť,“ uviedol.

Mesto malo dať podľa jeho slov v tomto roku vypracovať projekt, aby situácia v Strážove ustúpila. Dodal však, že sa ho budú snažiť riešiť v rámci svojich možností.

Záhrady i ulice v Strážove stále vytápa, ako minulý, tak i tento rok. Mestský hovorca Pavol Čorba nás aktuálne informoval, že v súčasnosti je potrebná obhliadka zo strany
poslancov, aby vedeli presne definovať konkrétne ulice, kde dažďová voda komplikuje ľuďom záhradkárčenie aj život. „Až potom bude možné - potrebné urobiť návrh na zmenu rozpočtu a riešiť tento problém zo strany mesta,“ dodal. <

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod