Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 2°C

Spravodajstvo

Dolnotižinského medveďa zastrelili. Na obzore je ale ďalší

Obyvatelia Dolnej Tižiny si môžu nateraz vydýchnuť. Poľovníkom sa pred pár dňami podarilo úspešne odstreliť medveďa, ktorý dlhšiu dobu šarapatil v obci. Problémy však nie sú zažehnané. V blízkosti dediny sa totiž pohybuje ďalšie mláďa.

29.07.2013 | 15:01

DOLNÁ TIŽINA. O mladom macovi, ktorému sa zapáčilo v Dolnej Tižine, sme vás v Žilinskom večerníku už informovali. Medveď bez známok plachosti zišiel z lesa medzi dedinčanov a stváral aké kúsky, nad ktorými mnohí nechápavo krútili hlavou. Vedenie obce okamžite žiadalo kompetentných urobiť s lesnou šelmou poriadok. Bolo totiž len otázkou času, kedy by sa stalo nejaké nešťastie.

 


„Toto nie je zďaleka prvý prípad. Takýchto prípadov sme tu mali už viac. Takto pred 15 rokmi sa to začalo v osade Bačín a Zichovia. Tam boli krásne včelárske osady, ktoré medveď postupne zničil. Včelárov to natoľko odradilo, že zo všetkých zostal nakoniec len jeden,“ spomína starosta obce Dolná Tižina Anton Ďurana.

 


Medveď medzi tunajších zavítal aj pred ôsmimi rokmi. Nestihol však narobiť veľa zmätku, poľovníkom sa ho po pár dňoch podarilo zastreliť. Rovnako miestni tŕpli aj v roku 2011 a vlani, keď sa im medvedica s mladými prechádzala asi 600 metrov od dediny, v časti zvanej Dúbrava.
 

Viac odvahy ale nabral tohtoročný medveď, ktorý nemal problém dobýjať sa obyvateľom až do domu. Preto miestne poľovnícke združenie na základe žiadosti od starostu obce a po odsúhlasení ochranármi z Malej Fatry požiadalo ministerstvo životného prostredia o povolenie na ochranný odstrel. Ten im schválili, medveď sa ale dlho túlal po miestach, kde nemohli patrične zasiahnuť.

 

Medveď nakoniec poľovníkom neušiel.
 

Až v stredu 17. júla vo večerných hodinách ho zahliadol poľovník, ktorý bol v tom čase na posede za kopcom zvaným Príslopok. „Medveď sa akurát vracal k osade Bačín, náš poľovník vystrelil a medveď ušiel. Potom ho dohľadal spolu so psom. Pes ho našiel 30 metrov od miesta, kde bol postrelený. Bol už mŕtvy,“ hovorí predseda predstavenstva Poľovníckej a ochranárskej spoločnosti Bačín v Dolnej Tižine Ľubomír Pazderka.

 


Zdalo by sa, že obyvatelia Dolnej Tižiny majú už od nevítanej návštevy z lesa pokoj. Poľovníci ale hovoria, že na okolí sa pohybuje ďalšie, odhadom 40 kilové mláďa. Ak ho pri svojich domovoch zahliadnu, majú o tom ihneď informovať buď obecný úrad, alebo poľovníkov. „Najlepšie je, ak to nahlásia priamo poľovníckemu združeniu, ktoré vypracuje žiadosť o riešenie situácie,“ hovorí starosta Anton Ďurana.



Zároveň bezmocne konštatuje, že problém s medveďmi bude v obci pretrvávať asi aj naďalej. Dolná Tižina sa totiž nachádza priamo pod lesom. Situáciu je preto potrebné podľa neho radikálne riešiť a nie vyčkávať na nešťastie. „Miesto medveďa je v lese, nie medzi ľuďmi,“ dodáva Anton Ďurana.

 

Michala Stehlíková

Snímka archív POS Bačín

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod