Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 13°C

Spravodajstvo

Dopravu v už aj tak preťaženom P. Chlmci vraj komplikuje plný plot

V mestskej časti Považský Chlmec majú od minulého roka vytúžený priechod pre chodcov. Podľa niektorých vodičov však jeho využívanie komplikuje plný plot, ktorý tu prednedávnom postavili.

18.11.2013 | 12:46

POVAŽSKÝ CHLMEC. O „zebru“ pri Chlmeckom námestí žiadali obyvatelia mestskej časti už niekoľko rokov. Ich žiadosť vyslyšal mestský úrad vlani, kedy tu na jeseň 2012 slávnostne odovzdal do užívania nielen nový priechod, ale i chodník. Dnes tu situáciu podľa niektorých vodičov komplikuje plný plot, cez ktorý šoféri pri odbočovaní nevidia prichádzajúce autá.

„V celej obci je rýchlosť 40 km/h a keď chcete odbočiť doľava pred osvetleným priechodom (zo smeru Žilina, pozn. redakcie), tak treba dať prednosť protiidúcemu autu. Len problém nastáva v tom, že vy to auto nevidíte, lebo občan, ktorý má pozemok priamo vo vnútri tej zákruty, si tu cez leto postavil plný plot. Nič cezeň nie je vidno. Situácia je zlá, lebo keď nevidíte auto oproti, nemôžete odbočiť. Zamotané je to ešte viac, lebo ani v noci, keď je tma, nevidíte auto podľa svetiel, lebo je tam spomínaný osvetlený priechod, cez ktorý nemáte šancu odhadnúť, či ide o prichádzajúce auto alebo svetlá na priechode. Nečakajme na to, kým sa tam stane niečo vážne,“ píše jeden z čitateľov, ktorý chce zostať v anonymite.

Prekážku v podobe betónového plota tu majiteľ priľahlého pozemku postavil v júni tohto roka. Predtým tam stál živý plot. On problém v oplotení nevidí. Nikto s ním o  výške či plnosti plota nekomunikoval. „Tam vôbec netreba odbočovať. Veď kúsok za tým je ďalšia odbočka,tak nech tam odbočujú doľava a dostanú sa presne tam, kde chceli. Je to nízky, normálny plot. Podľa mňa s ním nie je žiadny problém,“ odkázal majiteľ.

Ako uviedol hovorca mesta, podľa platnej legislatívy majiteľ pozemku nebol povinný hlásiť, že pri priechode mení živý plot za betónový. Šoférom taktiež odporúča, aby pri odbočovaní doľava prednostne využili odbočku, ktorá sa nachádza o tridsať metrov ďalej. „Situáciu by mohol riešiť dopravný inšpektorát, pokiaľ by išlo o verejný záujem (čo by muselo byť zdokumentované), z dôvodu dopravnej bezpečnosti,“ doplnil Pavol Čorba.

Ako nám uviedla hovorkyňa štátnej polície Jana Balogová, dopravný inšpektorát sa k stavbe oplotenia nevyjadroval. Zároveň dodáva, že majiteľ mal pri projektovaní oplotenia zohľadniť jestvujúcu križovatku a priechod pre chodcov.

Aj keď je tento neprehľadný cestný úsek zatiaľ bez nehôd, náš čitateľ sa obáva, že sa to môže každým dňom zmeniť.

-ms-, snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod