Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 21°C

Zaujalo nás

„Dušičkový“ servis alebo čo sa hodí priniesť na hroby zosnulých

Na „Všechsvätých“ sa cintoríny rozsvietia tisíckami plamienkov, ktoré zapaľujú pozostalí na pamiatku zosnulých blízkych. Viac než inokedy kupujeme vence, ikebany a kvetináče so živými kvetmi, aby sme ich počas nasledujúcich dní položili na ich hroby. Koľko tento rok zaplatíte za Dušičky? V našom servise sa dozviete ceny sviečok, kahancov i vencov, ktoré majú žilinskí predajcovia už v obehu. A takisto vám poradíme, ako k Pamiatke zosnulých pristúpiť ekologickejšie.

26.10.2023 | 16:50

Živé alebo umelé?

Trhovník Vladimír tvrdí, že kvetinovú výzdobu ľudia kupujú tak pol na pol. „Živé kvety sú krajšie, ale zákazníci sa boja, že zamrznú alebo ich pojedia diviaky a srny. Preto sa oplatia skôr tie umelé, rozhodne majú dlhšiu životnosť,“ hovorí. Pri umelých kvetoch sa fantázii a pestrofarebnosti medze nekladú. Odporúčajú sa však biele a svetlé farby, ktoré nevyblednú s prvým dažďom či snehom, takže ich nebudete musieť hneď vymeniť.

Môžete si tiež zvlásť kúpiť umelé kvety a nakombinovať „dušičkovú“ kyticu alebo veniec podľa svojho vkusu. Treba mať na pamäti, že ide o plast, ktorý sa v prírode len tak nerozloží. Preto kyticu po Dušičkách nevyhadzujte - radšej ju naaranžujte na iný spôsob alebo ju na jar skombinujte so živými kvetmi. Ak chcete zvoliť ešte ekologickejší prístup, recyklujte! Pozbierajte vyhodené umelé kvety, ktoré sú často pohodené v priestoroch cintorína alebo v zberných nádobách, umyte ich, prípadne oživte vlastnou textilnou farbou, a naaranžujte. Úcta k zosnulým môže ísť ruka v ruke s úctou k prírode.  

Ak chcete položiť na hrob niečo skutočne hodnotné, nemusí to stáť veľa peňazí. Pridanú hodnotu bude mať vaša vlastnoručná práca. Skúste vytvoriť ikebanu alebo veniec z čečiny, jesenných listov a sušených kvetov – či už kupovaných alebo nazberaných v prírode.

 

Chryzantémy i vresy spestria hrob

Symbolom sviatku sú pre mnohých chryzantémy, ktoré kúpite ako rezané kvety vhodné do vázy i ako bohaté guľaté kríky v kvetináčoch. Tie druhé, samozrejme, vydržia dlhšie. Treba však brať do úvahy prvé mrazy, ktoré ich môžu znehodnotiť. Pokiaľ je jeseň relatívne teplá, tak ako tento rok, na hroboch vašich blízkych pestré chryzantémy krásne vyniknú. Ak kupujete chryzantémy skôr, zvoľte kvet v pukoch. A už nemusíte riešiť dilemu, či vybrať biele, žlté alebo bordové. V ponuke sú aj trojkombinácie.

Ak chcete na Dušičky kúpiť živý kvet, no obávate sa životnosti chryzantém, vďačnou rastlinkou je vres obyčajný. Ide o trvalku, ktorá znesie aj nízke teploty. Napriek tomu, ak chcete, aby na cintoríne aj prezimoval, treba ho už začiatkom jesene zasadiť do pôdy s trochou mulču. Vres v kvetináči je po čase potrebné presťahovať do interiéru. Zopár dní a týždňov však príjemne ozdobí hrob vášho blízkeho. A nebojte sa kombinovať rôzne farby - zo širokej ponuky odrôd si vyberte tie, ktoré sa vám páčia najviac. 

 

„Večné“ sviečky majú ľudia radi

Pri návšteve cintorína nemôžete zabudnúť na sviečku. Zapaľovanie sviečok na hrobe je v kresťanstve znakom nesmrteľnosti duší a Božieho milosrdenstva. Odkiaľ tento zvyk pochádza? Starí Slovania svojich zosnulých najskôr spaľovali, no s príchodom kresťanstva sa začalo pochovávať do hrobov. Zakladanie ohňov na hroboch bolo pripomienkou tohto slovanského rituálu a v podstate sa praktizuje dodnes v podobe zapaľovania sviečok. Cirkev, hoci to spočiatku zakazovala, mu napokon prisúdila vlastný význam spojený s posmrtným životom.

Sviečok a kahancov dnes zoženiete nespočetne veľa druhov a veľkostí, jednoduché i dekorované. Obľúbené sú i takzvané „večné“ sviečky alebo elektrické kahance. Tie vydržia svietiť aj niekoľko dní. Po vybití sa jednoducho dobije baterka a svietia ďalej. Takto budete mať istotu, že na hrobe vášho blízkeho neustále „horí“ svetielko večného života.

Obľube sa však tešia aj klasické sviečky a kahance. Ak nechcete, aby ich zahasil dážď či vietor, prikúpte k nim aj lampáš, do ktorého ich vložíte. Môžete v ňom vymieňať sviečky pri každej návšteve zosnulého. Pokiaľ preferujete ekologickejšiu cestu, zvoľte si namiesto parafínových sójové sviečky. Sójový vosk je prírodný, netoxický a dlhšie horí.

Blíži sa Pamiatka zosnulých a určite si aj vy chcete zaspomínať na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Myslite však na to, že dôležitejšia ako kvantita je decentná a úctivá spomienka, ktorá stojí skutočne málo.

 

Aké sú tohtoročné ceny? 

Chryzantémy v kvetináči ker: 6 -10 eur

Chryzantémy malý kvetináč: 2,50 – 4 eur  

Umelé dekorácie: 3,50 – 10 eur

Lampáše/kahance so sviečkou: 1,60 – 9 eur

Náhrobné kahance, náhradná náplň: 1,60 eur

Elektrický kahanec: od 1,70 eur

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod