Žilinský Večerník

11. máj 2024 | Blažena
| 1°C

Spravodajstvo

Farebná nafta v autobusoch je pascou pre zlodejov

V Žiline a na okolí vystrájajú zlodeji pohonných hmôt. Zaujímavým spôsobom im klepol po prstoch dopravca SAD Žilina, ktorý začal do áut tankovať farebnú naftu, ktorá zanecháva v nádrži stopy aj po pol roku.

08.04.2013 | 13:50

ŽILINA. V regióne sa roztrhlo vrece s vykradnutými palivovými nádržami. Naposledy vystrájali zlodeji len pred niekoľkými dňami v Bánovej, kde z nádrže nákladného auta vysali 120 litrov nafty v hodnote 169 eur. Podľa hovorcu žilinskej polície Radka Moravčíka hrozí páchateľom trest odňatia slobody až na dva roky.

Zlodeji pohonných hmôt neobchádzajú ani autobusy prímestskej dopravy. Potvrdila nám to hovorkyňa spoločnosti SAD Žilina Ivana Strelcová. „Nafta mizne celoročne. Zvyčajne v nočných hodinách na konečných zastávkach autobusov tam, kde nocujú. Polícia už robí častejšie kontroly okolo autobusov,“ hovorí.

Škody na prázdnej a vylomenej nádrži nie sú jediné, na čo dopravcovia vďaka takto „šikovným“ zlodejom doplácajú. Ak totiž nájde vodič poškodený autobus, musí volať políciu a nemôže odísť zo zastávky. „Po trase tak zostávajú v skorých ranných hodinách desiatky nahnevaných a bezradných ľudí, ktorí neprídu načas do práce. Kým príde náhradný autobus, tak uplynie kopu času,“ vysvetľuje Ivana Strelcová.

Aby zlodejom prešli cez rozum a pomohli pri ich odhaľovaní, začali naftu farbiť. Po naliatí takto upraveného paliva sa nádrž auta zafarbí a aj po pol roku od jeho použitia zostávajú v nádrži stopy. „Nafta môže byť rôznejfarby a dokonca aj bez farby. Je to podobné, ako keď na diskotéke dostanete neviditeľnú pečiatku na ruku. Svieti iba pri nasvietení iným svetlom,“ uvádza hovorkyňa.

Náklady na farbenie nafty sú vraj oproti škodám spôsobeným poškodením nádrže či ukradnutím nafty minimálne. Takúto fintu nevyužívajú len v Žilinskom kraji, ale aj v Trenčianskom. „Vieme, že podobne sa zariaďujú aj mnohí iní dopravcovia. Nielen autobusoví,“ dodáva na záver Ivana Strelcová.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod