
Od bryndzových po sladké – halušky v hlavnej úlohe
Od 10:00 do 17:00 hod. bude skanzen patriť chutiam, ktoré poznáme z detstva. Klasické bryndzové halušky s chrumkavou slaninkou, kapustové pre milovníkov výraznejších kombinácií, ale aj sladké hádzané halušky pre tých, ktorí radi zakončia obed niečím lahodným. Zaujímavou novinkou bude halušková polievka so zeleninou – sýta, voňavá a netradičná.
Jedlo, ktoré spája generácie
Podujatie nie je len o chutnom jedle, ale aj o návrate k tradíciám. Projekt Kuchyňa starých materí chce pripomenúť remeselnosť domácej kuchyne – jednoduché suroviny, sezónnosť a dôraz na poctivú prípravu. Deti môžu spoznať chute, ktoré boli bežné na tanieroch ich starých či prastarých rodičov, a dospelí si môžu zaspomínať na časy, keď sa halušky miešali v hlinených misách a jedli na dvore pod orechom.
Program pre oči, uši aj chuťové poháriky
Haluškovú nedeľu doplní aj bohatý sprievodný program – ľudová hudba, ukážky tradičných remesiel či tematické aktivity pre deti. Vďaka prostrediu Múzea kysuckej dediny sa návštevníci prenesú do minulosti nielen chuťovo, ale aj vizuálne. Každý kút skanzenu rozpráva príbeh – a ten haluškový bude zaručene patriť medzi tie najchutnejšie.