Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Hor sa na hrady! Už ožívajú!

Hrady v okolí Žiliny sa prebúdzajú zo zimného spánku! Sezónu na Strečne už otvorili. Tento víkend sa na hrad Lietava vrátia aj aktivisti, aby pokračovali v jeho obnove.

15.04.2013 | 14:26

STREČNO. LIETAVA. Sezónu na hrade Strečno každoročne otvárajú s príchodom jari. Tohtoročná dlhá zima však správcom hradu skrížila plány, a preto zostala stredoveká pevnosť pre verejnosť zatvorená o niekoľko dní dlhšie. „Pre nepriaznivé podmienky, sneh a ľad v priestoroch hradu, bolo otvorenie presunuté až na 6. apríla. V súčasnosti už funguje normálna prevádzka. Symbolicky bude hlavná sezóna otvorená 1. mája podujatím s pestrým programom,“ informuje Anna Maršalová z Považského múzea v Žiline.


Správcovia hradu pripravujú pre svojich návštevníkov, ako každoročne, niekoľko lákavých podujatí. Počas celej sezóny sa budú môcť zúčastniť obľúbených nočných prehliadok hradu, tradičného podujatia Hradné hry Žofie Bosniakovej či výstav z cyklu Umenie na hrade. „Novinkou je výstavba oddychovej zóny pod hradom, ktorá by mala byť sprístupnená v letných mesiacoch. Na doteraz nevyužitej ploche návštevník nájde autentickú stredovekú dedinu s kolovou hradbou a detským ihriskom,“ uvádza Anna Maršalová.


Lietavský hrad žije turistickým ruchom celoročne. Koncom apríla sa tu vrátia aj aktivisti zo Združenia na záchranu hradu Lietava, aby pokračovali s rekonštrukčnými a stabilizačnými prácami. „Práca na takom type hradu, ako je Lietava, teda na ruine, ktorá nie je v správe nejakého štátneho orgánu, sa začína vždy podľa tzv. tradícií. To znamená, že na hrade začneme murovať 24. apríla na Juraja a skončíme na Václava, teda 28. septembra,“ vysvetľuje Ľubomír Chobot, riaditeľ Združenia na záchranu hradu Lietava.

 

Túto, už 13. sezónu, sa opäť zamerajú na stabilizáciu stredovekej zrúcaniny, teda na opravu klenieb hradu a murovanie dier v stenách. „Najvýznamnejšie práce za rok 2012 boli urobené na objekte Podkovitá veža, v ktorých by sme mali tento rok pokračovať v záverečnej etape,“ dodáva Ľubomír Chobot.

 


Aktivisti združenia nezabúdajú ani na návštevníkov hradu, pre ktorých tento rok pripravili vo februári obľúbenú akciu Valentín na hrade. Na augustové výročie založenia združenia zas chystajú Deň otvorených dverí spojený so slávnosťami a ukážkami rôznych remesiel.


-ms-
Snímka archív ZnZHL

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod