Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Spravodajstvo

Jána Slotu vylúčili zo SNS

V stredu Jána Slotu vylúčilo predsedníctvo zo SNS pre nehospodárne nakladanie s majetkom. Ján Slota tvrdí, že bol, je a zostane členom strany, pretože predsedníctvo bolo zmanipulované.

29.04.2013 | 13:26

V stredu Jána Slotu vylúčilo predsedníctvo zo SNS pre nehospodárne nakladanie s majetkom. Ján Slota tvrdí, že bol, je a zostane členom strany, pretože predsedníctvo bolo zmanipulované.

Podľa predsedu Andreja Danka sa rozhodnutie vylúčiť Jána Slotu nerodilo ľahko. Na rokovaní boli veľké emócie. Pripomenul zlú ekonomickú situáciu, v ktorej sa SNS nachádzala. „Keby som v januári neurobil opatrenia, SNS by bola v existenčnom ohrození,“ povedal. Andrej Danko tiež pripomenul, že na minuloročnom jesennom sneme SNS nezaznelo, koľko peňazí strana minula v predvolebnej kampani. Slota stranu podľa neho nechal v stave existenčného ohrozenia. „Všetky finančné prostriedky, ktoré prichádzali od roku 2006 do strany, okolo 11 miliónov eur, sa minuli na kampane a chod ústredia. Čo prišlo, to odišlo, strana sa ocitla na pokraji bankrotu. Sme na tom horšie ako nové subjekty. SNS si toto nezaslúžila,“ uviedol.

Bývalý predseda sa vraj rozhodol minúť všetky peniaze na kampaň. SNS má dnes približne 3000 členov, členské príspevky vykrývajú chod strany. Národniari rokujú s bankou o úvere, z ktorého treba ešte splatiť 600 000 eur. Všetky peniaze, ktoré bude dostávať strana zo štátneho rozpočtu, pôjdu na splácanie dlhu. Slota podľa Danka neprispel na chod strany ani eurom. Andrejovi Dankovi sa zle
čítajú články, kde sa logo SNS spája s kauzami. Už pred časom vyzval Žilinčanov exministrov Igora Štefanova a Mariana Januška, aby si pozastavili členstvo. To sa, pravdepodobne, doteraz nestalo. Andrej Danko však tvrdí, že sa obaja k vylúčeniu Jána Slotu postavili kriticky.

Jánovi Slotovi je podľa vlastných slov smutno, čo spravil Andrej Danko, pretože on ho vraj „spravil“. „Papier z človeka – člena SNS nerobí. SNS musí byť v srdci, SNS musí človek cítiť a odkazy našich národných dejateľov a zakladateľov musia členovia šíriť ďalej," uviedol Slota. Zároveň vyhlásil, že sa nechce stať predsedom národniarov. „Ale budem sa snažiť, aby delegáti nového snemu, ak ešte nejaký bude, opravili omyl pri voľbe predsedu, ktorý sa stal, žiaľ, za mojej výraznej podpory,“ dodal Slota.

Podľa neho Andrej Danko urobil to, čo mu niekto pred piatimi rokmi naplánoval. „Nikdy som nezobral zo SNS ani cent. Ja som len dával svoje osobné peniaze,“ uviedol Ján Slota. Podľa neho je celé obvinenie postavené na vode. Ján Slota spochybňuje aj členov Predsedníctva SNS. Podľa neho snemom zvolených bolo šesť členov, z ktorých len Andrej Danko hlasoval za jeho vylúčenie. Jeden
podpredseda, Rafael Rafaj, sa podľa neho hlasovania zdržal, ďalší dvaja boli proti. Ostatní členovia sú podľa Jána Slotu kooptovaní do predsedníctva Andrejom Dankom. Za jeho vylúčenie vraj hlasovala aj ústredná tajomníčka, ktorá je členkou strany len dva týždne.

Ján Slota tvrdí, že chcel a stále chce podporiť SNS aj finančne a pomáhať v rámci možností. Súčasný predseda SNS Andrej Danko nechcel slová Jána Slotu komentovať. „K vyjadreniam Jána Slotu sa už nikdy v živote nebudem vyjadrovať,“ povedal Danko. <

SITA, Michal Filek

Snímka archív SNS

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod