Žilinský Večerník

31. máj 2025 | Petronela, Petrana
| 17°C

Zdravie a životný štýl

Jar na tanieri: Zelenina, ktorá osvieži telo aj dušu

S príchodom jari sa nielen príroda, ale aj naše telá prebúdzajú k životu. Po zime, kedy sme často siahali po ťažších jedlách a zásobách zo špajze či pivnice, je ideálny čas dopriať si dávku čerstvosti a vitamínov z jarnej zeleniny. Ktoré druhy by v tomto období nemali chýbať vo vašom jedálničku?

30.05.2025 | 08:30

 

1. Reďkovky – chrumkavé a osviežujúce

Prečo áno:
Reďkovky sú bohaté na vitamín C, ktorý podporuje imunitu, a zároveň obsahujú sírne zlúčeniny podporujúce detoxikáciu pečene. Ich prirodzene pikantná chuť stimuluje trávenie.

Ako ich pripraviť:
Najlepšie chutia čerstvé – do šalátov, nátierok alebo len tak s chlebom a maslom. Môžete ich však aj ľahko podusiť na masle ako netradičnú prílohu.

 

2. Špargľa – kráľovná jari

Prečo áno:
Zelená aj biela špargľa sú výborným zdrojom kyseliny listovej, vitamínu K a antioxidantov. Podporujú zdravie srdca, pôsobia močopudne a prospievajú črevnej mikroflóre.

Ako ju pripraviť:
Stačí ju krátko blanšírovať alebo opiecť na olivovom oleji. Výborne sa hodí k vajíčkam, do rizota, ale aj ako súčasť krémovej polievky.

 

 

3. Mladý špenát – list plný železa

Prečo áno:
Mladý špenát je zdrojom železa, vápnika, horčíka, vitamínu C a betakaroténu. Posilňuje imunitu, zlepšuje krvotvorbu a pôsobí protizápalovo.

Ako ho pripraviť:
Najlepší je surový v šalátoch, smoothies alebo ako základ sendvičov. Hodí sa aj na krátke podusenie ako príloha alebo do cestovín.

 

 

4. Jarná cibuľka – zelené „antibiotikum“

Prečo áno:
Obsahuje prírodné antibiotické látky, vitamíny A, C a skupiny B. Podporuje trávenie, prečisťuje organizmus a pomáha bojovať proti jarnej únave.

Ako ju pripraviť:
Výborne sa hodí do nátierok, polievok, omelety alebo ako ozdoba hotových jedál. Konzumovať sa dá aj surová.

 

 

5. Hlávkový šalát – krehký a ľahký

Prečo áno:
Je bohatý na vlákninu, vitamín A, C a folát. Má upokojujúci účinok na nervový systém, prospieva pokožke a zároveň podporuje trávenie.

Ako ho pripraviť:
Najchutnejší je čerstvý – ako príloha, do šalátov alebo s kyslou smotanou a octovým dresingom podľa tradičných receptov.

 

Tip na záver:

Jar je obdobím očisty – striedajte zeleninu, kombinujte ju s ľahkými bielkovinami a nezabúdajte ani na dostatočný pitný režim. Zelenina nielen osvieži váš jedálniček, ale dodá aj energiu a vitalitu, ktorú po zime potrebujeme najviac.

 

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod