Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 18°C

Kultúra

Kam cez víkend?

Letné prázdniny sa prehupli do druhej polovice a síce nám počasie cez víkend veľmi priať nebude, stále je viac možností, kam zájsť počas nasledujúcich dní.

04.08.2023 | 11:30

Jánošíkove dni v Terchovej

Obľúbené podujatie je v plnom prúde. Medzinárodný folklórny festival má bohatý program aj počas víkendu. Ešte dnes večer si môžete v amfiteátri pozrieť galaprogram s názvom „Čija to muzika, tak pekne trniká...“, na ktorom vystúpia AULI – severská gajdovačka a bubnovačka z Lotyšska, FANFARA TRANSILVANIA – cigánska dychovka z Rumunskoa, Heligonkári SZUŠ Akadémia muzika, Husľová dielňa Stana Palúcha, # TERCHOVÁ INAK – Zbojband & Devany, Nebeská muzika & Kamaráti a skupina Arzén.

Sobota bude patriť jubilujúcej skupine Arzén, ktorá oslavuje 40 rokov na hudobnej scéne. Okrem toho sa počas dňa dozviete veľa o terchovskej muzike, ktorá je zapísaná v nehmotnom kultúrnom dedičstve UNESCO.

Nedeľa bude vyvrcholením celej slávnosti. O 14.30 h je naplánovaný záverečný galaprogram M.U.Z.I.K.A. pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej, v rámci ktorého vystúpia Spojené muziky terchovské, folklórne súbory Stavbár zo Žiliny, Kalužiar z Martina, Kysučan z Čadce a Podpoľanec z Detvy.

Veľa podujatí počas dňa je naplánovaných v interiéroch, takže kto nemá rád dážď, ale rád by sa zúčastnil Jánošíkových dní, má aj takúto možnosť.

Viac o programe sa dozviete na oficiálnych stránkach www.janosikovedni.sk

 

Hradné hry Žofie Bosniakovej v Strečne

Ak neviete, kde by ste mohli stráviť príjemnú nedeľu, na Hrade Strečno sa vám o program postarajú. Budú sa totiž konať obľúbené Hradné hry Žofie Bosniakovej. Tohtoročné podujatie sa nesie pod heslom „Remeslo ako hra“. Na hrade si budete môcť pozrieť ukážku rôznych remesiel, napríklad sviečkara, brašnára, kováča, rezbára, pisára v podaní Cechu Terra de Selinan. Nebude chýbať stredoveká kuchyňa a tvorivé dielne.  Pripravovaný program na nádvorí a v Paseke bol kvôli počasiu zrušený, ale ostatné ukážky sa uskutočnia. Program je naplánovaný od 9.00 do 18.00 h.

 

Kam v meste

Na Mariánskom námestí je ešte dnes rozložený Bažant kinematograf, ktorý premieta o 20.30 h slovenský film Invalid.

Na Staničke dnes večer o 20.00 h odohrajú koncert skupiny Shallov a Vojdi. A v nedeľu o 18.00 h premietajú dva výborné dokumenty Tak blízko a Všetko dobre dopadne.

 

Autor: - r -

Foto: Považské múzeum v Žiline

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod