Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -4°C

Knižná

Knihu Žilina Genius Loci „pokrstili“ magnóliami

03.06.2013 | 14:13

Novinku knižných pultov uviedol primátor Igor Choma trochu netradične. „Pri mnohých príležitostiach sa v takejto slávnostnej chvíli otvára symbolicky šampanské, ja by som knihu uviedol do života iným symbolom, listami a kvetmi magnólie – stromu, ktorý opisujeme v knihe v rámci kapitoly Vila Magnólia a ktorá bola ako prvá napísaná v spolupráci autorov. Prajem autorom, aby výsledok ich práce priniesol radosť všetkým čitateľom a knihe prajem hlavne dlhovekosť,“ prihovoril sa prvý muž mesta.

Podľa Petra Štanského, riaditeľa Štátneho archívu v Žiline, uvítanie publikácie do života Žilinčanom i návštevníkom mesta pripomína, čo nám zanechali naši predkovia. „Krásnu Žilinu, na vybudovaní ktorej sa podieľali nielen Slováci, ale i Maďari, Nemci, Česi a iné národnosti – preto máme v knihe i pomenovania Žiliny v latinskom, nemeckom i maďarskom jazyku. Kniha je tiež odkazom pre našich potomkov, preto sú v nej i nádherné súčasné fotografie Vlada Baču. Aby sme im zanechali odkaz o súčasnosti vo viere, že i oni génia loci – duch mesta - zachovajú pre ďalšie generácie,“ uviedol jeden z autorov.


Tak trochu iná kniha o Žiline obsahuje 111 historických fotografií a reprodukcií a odhaľuje nové, doteraz neobjavené historické skutočnosti o našom meste, nazývanom tiež slovenský Norimberg. Vychádza vo vydavateľstve Publishing House a zakúpiť si ju môžete aj na inzercii Žilinského večerníka alebo prostredníctvom našej webovej stránky.

Pozývame vás tiež na besedu, kde bude táto publikácia predstavená samotnými autormi. Uskutoční sa 6. júna o 15.30 h na 2. poschodí Krajskej knižnice v Žiline.

-vc-
Snímka Jozef Feiler

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod