Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 1°C

Spravodajstvo

Letným terasám na Národnej je koniec

Radi ste si posedeli pri dobrom nápoji či jedle priamo na Národnej ulici? Na to už môžete zabudnúť. Po vynovení hlavnej pešej zóny tu už mesto s letnými terasami nepočíta.

13.05.2013 | 16:19

ŽILINA. Takto pred rokom stáli na Národnej ulici letné terasy. Teraz tam nie sú z dvoch dôvodov. Prvým je rekonštrukcia, ktorou najfrekventovanejšia mestská pešia zóna v súčasnosti prechádza a druhým je fakt, že mesto ich tu už do budúcnosti nechce. Pre mnohých majiteľov reštaurácií a barov je to krok k záhube.


Mŕtva Národná?
„Každé mesto v Európe si zakladá na tom, aby do svojho centra prilákalo čo najviac ľudí, a preto stavajú na uliciach terasy. V Žiline nájdete na hlavnej ulici len čínske obchody!“ hovorí majiteľ baru na Národnej ulici Jozef Likavčan. Zrušenie terás považuje za pekný podraz zo strany mesta. „Určite to bude škrt cez rozpočet pre každého prevádzkovateľa. Najmenej o polovicu. Netušíme, čo s nami bude. To sa ukáže po lete,“ konštatuje.


Súhlasia s ním aj iní. „Každý rok čakáme na hlavnú letnú sezónu a teraz takto s nami vypiekli. My sme tu mali terasu niekoľko rokov. Ľudia si tu radi posedeli. A predsa to boli aj peniaze pre mesto za nájom. A nebola to malá suma,“ myslí si majiteľka ďalšej reštaurácie.
 

O predraženom nájme hovorí aj iný podnikateľ. Ten dokonca zrušenie terás privítal. Ich prevádzkovanie bolo pre neho za posledné roky, kedy sa suma za nájom navýšila, nerentabilné. „Skôr má hnevá momentálny stav Národnej ulice. Kvôli prachu, ktorý tu je a ktorý sa roznáša, musíme tepovať koberce raz do týždňa a predtým sme to robili raz za mesiac. Pre rozkopanú Národnú nám tu aj menej ľudí chodí,“ hovorí.

 

Letným terasám odzvonilo
Rekonštrukcia Národnej ulice by mala zabrať toto leto. Ani jej vynovenie však nebude majiteľom barov a reštaurácií prinášať ovocie. Mesto tu totiž letné terasy už nechce. Vraj by prekážali v priechodnosti cez pešiu zónu. „Občania aj návštevníci smerujú zo železničnej stanice do mesta a naopak. Preto je potrebný dostatočný priestor na ulici v oboch smeroch. Národná ulica má slúžiť prioritne ako pešia zóna. Z rovnakého dôvodu nepočítame s letnými terasami do budúcnosti,“ vysvetľuje hovorca mesta Pavol Čorba.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod