Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 3°C

Spravodajstvo

Mesto sa vysporiadava so SIRS, chce späť športovú halu

Po takmer dvojročných rokovaniach sa minulý týždeň do mestského zastupiteľstva dostal návrh, ako vysporiadať vzťahy medzi mestom a spoločnosťou SIRS. V rámci dohody by malo dôjsť k predaju parkovacieho domu i výmene pozemkov, čím má mesto získať späť športovú halu.

25.03.2013 | 14:26

ŽILINA. Materiál sa dostal do mestského zastupiteľstva minulý pondelok. Obchodné vzťahy so spoločnosťou SIRS, ktorej vlastníkom je podnikateľ George Trabelssie, sa ťahajú už tretie funkčné obdobie. Model vysporiadania vzťahov má niekoľko krokov.

1. Prvým je predaj parkovacieho domu, ktorý vlastní Žilinská parkovacia spoločnosť (ŽPS). Od jej dvoch akcionárov, mesta Žilina a spoločnosti SIRS, ho má odkúpiť iná firma Georgea Trabelssieho za cenu určenú znaleckým posudkom.

2. Sumu z predaja parkovacieho domu si rozdelia obaja akcionári. Pomer 59% pre mesto Žilina a 41% pre skupinu SIRS predstavuje základný vklad spoločníkov do ŽPS, a ako schválili poslanci na minulotýždňovom zastupiteľstve, mal by platiť i pri rozdeľovaní výnosu. Ako nás informoval George Trabelssie, s týmto bodom nemá spoločnosť SIRS problém.


3. Ďalším krokom je, že mesto odkúpi spoločnosť ŠPORT PARK. Tá v súčasnosti buduje športový areál na Karpatskej ulici. Predajná cena je stanovená na 5-tisíc eur, čo je hodnota základného imania spoločnosti v obchodnom registri.


4. Keď mesto ovládne spoločnosť ŠPORT PARK, zvýši jej základné imanie peňažným vkladom z predaja parkovacieho domu. Druhý vklad do spoločnosti bude nepeňažný, a malo by ísť o pozemky
v areáli SAD a DPMŽ na Košickej ceste a pozemky pod Obchodným centrom MIRAGE, ktoré patria mestu.


5. V ďalšom kroku spoločnosť ŠPORT PARK odkúpi od spoločnosti SIRS firmu Project (taktiež spoločnosť G. Trabelssieho), ktorá vlastní športovú halu, za cenu podľa znaleckého posudku.


6. Posledným bodom bude zámena pozemkov. Mestská spoločnosť ŠPORT PARK dá spoločnosti SIRS pozemky na Košickej a pod OC MIRAGE. SIRS dá zas mestu pozemky pod športovou halou a pod komunikáciou, ktorú v súčasnosti vlastní spoločnosť Georgea Trabelssieho.

 

Rozhodujúci bude finančný audit
Poslanci minulý týždeň schválili ďalšie rokovania o finálnej podobe dohody, ku ktorej by malo dôjsť až po vykonaní finančného auditu zameranom na hospodárenie Žilinskej parkovacej spoločnosti už od jej vzniku. Podľa poslanca Petra Ničíka by po výsledkoch tohto auditu mohol primátor v ďalších rokovaniach dohodnúť výhodnejšie podmienky pre mesto, než boli doteraz predložené.  „Musí sa urobiť taký finančný audit, aby mesto vedelo, kde išli peniaze parkovacej spoločnosti, čo sa robilo s jej majetkom a ako sa s nimi nakladalo. Bez toho sa nedá robiť vysporiadanie vzťahov,“ vyjadril
sa.

Ako uviedol predseda predstavenstva spoločnosti SIRS George Trabelssie, z mesta majú v ŽPS jedného konateľa a jeden je aj členom dozornej rady. Títo majú prístup ku všetkým dokumentom
a skutočnostiam, a sú aj pri všetkých ekonomických rozhodnutiach. „Finančný audit Žilinskej parkovacej spoločnosti je vykonávaný každoročne nezávislou spoločnosťou. Bude aj teraz. Nemáme problém s návrhom, ktorý schválilo mestské zastupiteľstvo. Nahliadame naň ako na základ budúcich rokovaní,“ dodal.

 

Čo so športovou halou?
Kedysi mesto predávalo športovú halu, lebo nemalo prostriedky na jej opravu. Dnes je v dezolátnom stave a ak ju chce späť, musí nájsť peniaze na jej rekonštrukciu. „Neostáva nám nič iné, len sa do veľkej miery spoliehať na fondy EÚ. Ale podľa mojich informácií pôjdu v ďalšom období pomerne značné finančné prostriedky práve na opravu a údržbu športových zariadení. Spoliehame sa, že sa nám podarí ísť do nejakej výzvy, no v prípade, že by táto alternatíva padla, stále je tu možnosť urobiť korektný medzinárodný tender na rekonštrukciu a využívanie tohto zariadenia,“ povedal primátor Igor Choma.

Pred štyrmi rokmi bola podpísaná dohoda medzi štátom, VÚC, mestom a spoločnosťou SIRS o spolufinancovaní na projekte športovej haly. Aj dnes si vie primátor predstaviť spoluprácu, napríklad
s VÚC. „My takéto stretnutie budeme iniciovať, aby sme oprášili starú zmluvu,“ dodáva primátor.

Pod mesto by podľa pripravovanej dohody mala prejsť aj rozostavaná budova na Karpatskej, ktorú by chcelo takisto dokončiť a využívať. <

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod