Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 8°C

Spravodajstvo

Mesto upracú do Veľkej noci, robiť budú aj cez víkendy

Náš čitateľ Ján zo Žiliny si minulý týždeň všimol, že hoci sneh zliezol už pred viac ako desiatimi dňami, na Bulvári je na cestách a chodníkoch stále obrovské množstvo smetí a posypového materiálu.

18.03.2013 | 14:57

ŽILINA. Ján nám zavolal do redakcie: „Mesto má predsa množstvo pracovníkov na aktivačné práce. Prečo ich tam jednoducho nepošle, aby neporiadok upratali? Vyzerá to tam katastrofálne.“

Upratuje firma
Hovorca mesta Pavol Čorba tvrdí, že o centrálnu mestskú zónu sa stará zmluvná spoločnosť RAKI, ktorá zabezpečuje aj ručné a strojné čistenie po zime od štrku a prachu. Čistenie ciest a chodníkov zabezpečujú spoločnosti AGÁT a Žilinské komunikácie. „Čistiace práce sme začali postupne realizovať od minulého pondelka, ale len dosť opatrne vzhľadom k tomu, že hlásia ďalšie sneženie a celodenné mrazy,“ povedal Pavol Čorba.

Záujem o aktivačné práce je podľa Pavla Čorbu nízky a nebolo by možné upratať celé mesto len s pomocou aktivačných pracovníkov. Tí majú zbierať odpad na sídliskách. „Odpadky zbierajú, odkedy sa roztopil sneh. Pracujú na 4 hodiny denne, pričom za mesiac február vyzbierali cca 700 vriec odpadu. Žiaľ, po zime je ale toľko smetí, že to ani poriadne nevidno. Nehovoriac o likvidovaní ležovísk po bezdomovcoch a čiernych skládok,“ dodal.

Na zber odpadu a zimnú údržbu má mesto k dispozícii 19 pracovníkov. Ďalších 106 je v inštitúciách, ktoré mesto spravuje, ako sú materské a základné školy, domovy sociálnych služieb, jednotlivé mestské časti.

Ako bude prebiehať jarné čistenie
V centrálnej mestskej zóne sa od 11. marca ručne zametá štrk po zimnej údržbe. Od pondelka 18. marca začalo mesto aj so strojným čistením chodníkov a námestí. „Miestne komunikácie
sa taktiež čistia od pondelka 11. marca – ulice Spanyolova, Predmestská, Veľká okružná, Vysokoškolákov a ďalšie. Pozametané sú už aj Farské schody, schody na Kmeťovej ulici, Balustráde, Čepiel a niektoré zastávky MHD. Tempo zatiaľ nie je výrazné najmä kvôli predpovedi počasia. Do Veľkej noci by sme chceli mať hlavné ťahy v poriadku, firmy sú ochotné pracovať aj cez víkendy a rovnako im záleží na prezentovaní svojej práce,“ uzavrel Pavol Čorba.

Michal Filek

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod