Každý rok naň u nás zomrie viac ako 1 000 ľudí, pričom muži sú ohrození dvojnásobne viac než ženy. Hoci sa ochorenia vyvíjajú nenápadne a roky bez príznakov, ich spúšťačmi bývajú úplne obyčajné, každodenné návyky - zlozvyky ako prejedanie sa, nedostatok pohybu či pitie alkoholu. Práve ich dlhodobý efekt môže viesť v priebehu rokov k závažnému poškodeniu pečene. Odborníci preto zdôrazňujú celoročnú prevenciu a včasnú diagnostiku, ktorá často rozhoduje o tom, či bude potenciálna liečba nádejná alebo pacient prichádza neskoro.
Slovensko medzi európskou špičkou
Pečeň čistí krv, spracúva živiny, odbúrava toxíny a udržiava rovnováhu v tele. Keď prestane zvládať svoje úlohy, v tele sa hromadia toxíny a imunitný systém slabne. Slovensko patrí medzi TOP 5 krajín EÚ s najvyšším výskytom cirhózy pečene a úmrtnosť je 2–3-krát vyššia než priemer v európskych krajinách. Až 70 % dospelých má aspoň jeden rizikový faktor a ochorenie ohrozuje stále viac mladých ľudí.
Chronické problémy pečene vznikajú najčastejšie v dôsledku škodlivej konzumácie alkoholu, obezity a metabolického syndrómu, ale aj chronických infekcií vírusmi hepatitídy B a C či autoimunitných porúch.
„Najrizikovejšia je kombinácia viacerých faktorov naraz, napríklad alkohol a obezita. Tá dramaticky urýchľuje postup ochorenia až do pokročilej fibrózy, cirhózy alebo až do rakoviny pečene. Najčastejším problémom je stukovatenie (steatóza) pečene, spôsobené buď nadváhou, nadmerným pitím alkoholu alebo ich kombináciou. Hoci presný podiel jednotlivých príčin zatiaľ nepoznáme, domnievame sa, že práve dlhodobé zaťaženie viacerými rizikovými návykmi je dnes najväčší dôvod poškodenia,“ vysvetľuje doc. MUDr. Tomáš Koller, PhD., hepatológ.
Kedy už môže byť neskoro?
Chronické ochorenia sa roky rozvíjajú tichou progresiou, preto pacienti často prichádzajú neskoro. Až v 80 % prípadov sa ochorenie diagnostikuje, keď pečeň už nezvláda svoje základné funkcie.
„Ak zistíme poškodenie pečenie v štádiu stukovatenia, zápalu alebo fibrózy, je možné identifikovať príčinu poškodenia. Existuje veľké časové okno, rádovo roky až desaťročia, počas ktorého sa dajú choroby pečene odhaliť a liečebne ovplyvniť. Odstránením rizikových faktorov alebo liečbou príčiny sa proces poškodenia dokáže veľakrát zastaviť, aj úplne zvrátiť,“ objasňuje doc. Koller.
V prípade vážneho poškodenia pečene sa stáva jednou z možností záchrany transplantácia. Na Slovensku sa ročne vykoná približne 30–40 transplantácií pečene od mŕtvych darcov. Keďže kapacity aj počet odborníkov sú na Slovensku obmedzené, nie je možné pokryť všetky potreby pacientov, ktorí transplantáciu potrebujú. O to dôležitejšia je prevencia a schopnosť zachytiť ochorenia pečene včas, skôr než ohrozia zdravie či život.
Diagnostika bez bolesti a stresu
Základom prevencie je včasná diagnostika, od bežných krvných testov a ultrazvukového vyšetrenia až po presnejšiu MR elastografiu.
„MR elastografia je vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktorým získame mapu elasticity pečene. Nevyžaduje podanie kontrastnej látky a pacient nie je vystavený žiadnej radiačnej záťaži,“ uvádza MUDr. Dominik Juskanič, PhD., EDiNR, rádiologický špecialita z JESSENIUS – diagnostické centrum a.s. na klinike ORBIS v Nitre a dodáva: "V súčasnosti sa už viac prechádza na zobrazenie v 3D verzii, ktorá dokáže stav pečene určiť presnejšie a v skorých štádiách lepšie rozozná, či ide o zápal alebo o začínajúce zjazvenie tkaniva, čo je pre lekárov kľúčová informácia.“
K pohodlnejšej a bezpečnejšej diagnostike dnes prispievajú aj slovenskí programátori, ktorí vyvinuli v spolupráci s lekármi unikátny Ultrasound Derived Fat Fraction (UDFF) softvér. Riešenie je aktuálne dostupné v ultrazvukovom prístroji ACUSON Sequoia vyrábanom v Košiciach.
„UDFF nám umožňuje zistiť stupeň stukovatenia pečene presne a bez akýchkoľvek bolestivých zákrokov. Softvér jednoducho analyzuje ultrazvukové vlny prechádzajúce pečeňou a podľa ich odrazov spočíta, koľko tuku sa v nej nachádza. Presnosťou sa vyrovná biopsii, ale pacient sa vyhne invazívnemu zásahu,“ vysvetľuje Miroslav Kliment, vedúci divízie Ultrasound v Siemens Healthineers a dodáva: „Výsledky sú okamžité, takže lekári sa môžu rýchlo rozhodnúť o ďalšom postupe a pacienti pritom absolvujú celé vyšetrenie pohodlne, bezbolestne a bezpečne.“
Prevencia – čo naozaj pomáha
„Mnohí ľudia veria, že pečeň sa dá chrániť voľne dostupnými prípravkami, ako je ostropestrec či rôzne detoxikačné zmesi. Podobné produkty často prinášajú len falošný pocit, že robíme niečo pre svoje zdravie. Veľa ľudí si tiež neuvedomuje, že aj menšia konzumácia alkoholu už môže byť škodlivá. Aj keď existuje hranica, ktorá ešte výrazne neškodí pečeni, iné orgány už môžu byť poškodzované, ako napríklad prsník alebo mozog. Nárazové pitie v podobe 4–5 alkoholických nápojov raz alebo viackrát do týždňa môže byť pre pečeň ešte škodlivejšie než pravidelná mierna konzumácia,“ dodáva doc. Koller.
Zdravie pečene môžeme aktívne ovplyvniť aj sami, keďže závisí najmä od našich každodenných návykov. Často opakovanou a jednoduchou radou je vyhýbať sa sladeným nápojom a presladeným potravinám, veľmi mastným či vyprážaným jedlám a všeobecne priemyselne spracovaným výrobkom. Dopriať si treba dostatok pohybu a myslieť by sme mali aj na preventívne prehliadky či pravidelné krvné testy.


