Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Spravodajstvo

Na študentov sa vyrútilo auto, išlo prirýchlo

Študentom Žilinskej univerzity sa mení cesta do školy na boj o holý život. Je to vraj stále horšie, nedávno takmer došlo k tragédii.

08.04.2013 | 15:16

ŽILINA. Od Carrefouru vedie na Žilinskú univerzitu jednosmerná cesta. Túto trasu každý deň absolvujú študenti, ktorí sa cítia ohrození bezohľadnými vodičmi.

 

Namiesto ospravedlnenia nadávky

„Chodník“, ktorý vedie popri ceste, schválne označujú študenti úvodzovkami. Neochráni ich totiž pred rýchlo idúcimi vodičmi, ktorí tu často porušujú dopravné predpisy. Ozval sa nám rozhorčený študent Tomáš: „Išli sme tým akože chodníkom zo školy a mohlo dôjsť k veľkému nešťastiu.“ Študenti boli v polovici kopca, keď sa zospodu vyrútilo auto, ktoré išlo veľmi rýchlo. Odhadom vraj okolo 80 - 90 km/h. „Ten frajer za volantom dostal šmyk, hádzalo ho zo strany na stranu a my sme ostali stáť ako obarení. Na naše veľké šťastie auto narazilo do opačnej strany. Narazilo takou silou do stromu, že asi 10-metrový strom spadol na cestu,“ opisuje študent a dodáva: „Išli sme preč otrasení a stále otrasení sme! Dnes mohlo dôjsť k tragédii. Bojíme sa o svoje životy. Na nič nie sú peniaze a opäť sa to začne riešiť až vtedy, keď vážne dôjde k nejakému nešťastiu!“ hovorí Tomáš.

Oddelený pás slúži ako chodník

Študenti majú na ceste do školy k dispozícii ešte jeden chodník, ktorý sa nachádza nad cestou a vedie okolo kaplnky. Ten je však podľa ich slov neudržiavaný a keď je primrznutý, je takisto nebezpečný. „Komunikácia je zaradená do plánu zimnej údržby a pravidelne sa udržiava, preto sa chodník okolo kaplnky neplánuje udržiavať i z technického hľadiska,“ informoval nás hovorca mesta Pavol Čorba.

Práve z dôvodu veľkého pohybu študentov bola vraj komunikácia zriadená ako jednosmerná s oddeleným pásom. Na vybudovanie vyvýšeného chodníka však mesto nemá finančné prostriedky. „Zatiaľ sa s touto investíciou neuvažuje,“ dodal.

Dopravný inšpektorát nezaznamenal na Ceste k Paľovej búde od začiatku roka žiadne sťažnosti a neeviduje ani žiadnu dopravnú nehodu. „Naďalej budeme na tejto ceste vykonávať nepravidelné
kontroly zamerané aj na meranie rýchlosti,“ uviedla hovorkyňa J. Balogová. <

 

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod