Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Spravodajstvo

Na župana bude možno až päť kandidátov

Krajské voľby v Žiline budú 9. novembra. O post župana sa budú uchádzať pravdepodobne štyria alebo piati kandidáti.

15.07.2013 | 15:26

ŽILINA. Termín vypísal predseda parlamentu Pavol Paška. Prípadné druhé kolo voľby župana sa uskutoční 23. novembra. O hlasy ľavicových voličov sa bude po tretíkrát
uchádzať úradujúci predseda Juraj Blanár (SMER-SD). Na opačnej strane politického spektra bude zrejme spoločným kandidátom pravice europoslanec za KDH Miroslav
Mikolášik z Martina. „Bude to ťažký súboj. Šance vidíme 50:50,“ uviedol Alexander Slafkovský z SDKÚ.
 

Sygút zostáva
 

Už dávnejšie ako prvý ohlásil svoju kandidatúru primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygút. Ten plánuje byť občianskym kandidátom s podporou Daniela Lipšica. Alexander Slafkovský ustúpil Miroslavovi Mikolášikovi, rovnako nemá ambíciu uchádzať sa o akúkoľvek krajskú funkciu primátor Martina Andrej Hrčiar (MOST-HÍD).


Pravicové strany v uplynulých týždňoch horúčkovito rokovali o poslaneckej koalícii KDH – SDKÚ – MOST- HÍD – SaS – NOVA - OĽANO. Okrem strany Daniela Lipšica by mali všetky podporiť aj Miroslava Mikolášika.


Rokovania nám potvrdil krajský tajomník KDH Ľubomír Šteniger, krajský predseda SDKÚ Alexander Slafkovský, krajský predseda MOST-HÍD Anton Kučerík, aj Milan Laurenčík zo SaS. Tých sa, podľa našich informácií, zúčastňuje aj krajský predseda strany NOVA Milan Gura. Koaličnú zmluvu však podľa našich informácií ešte nepodpísali.


O koalícii rokuje aj SMER


Spájať do koalície sa však snažia aj ostatné strany. „Mám poverenie rokovať o vytvorení koalície do volieb župana,“ potvrdil nám Juraj Blanár. S kým bude rokovať, nám neprezradil. Možností však už nie je veľa. Zrejme to budú niektoré zo strán, ktoré ho podporili aj pred štyrmi rokmi. Najpravdepodobnejšie SMER, SNS, HZDS a Strana zelených. Minule to boli aj HZD a Slobodné fórum.

„Ešte stále rokujeme, ale rozhodnutie je na spadnutie. V tejto chvíli je pravdepodobné, že zvolíme spoločný postup so SMER-om alebo pôjdeme do volieb samostatne,“ uviedla hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková.

Krajský predseda HZDS Rudolf Piták uviedol, že predbežne idú do volieb samostatne. „Usilujeme sa však dohodnúť so SMER-om. Ak sa to nepodarí, tak uvažujeme, že našou kandidátkou na županku bude bývalá poslankyňa Ľudmila Mušková,“ uviedol.
 

Ak sa im nepodarí dohodnúť sa, čo je však málo pravdepodobné, bude práve Ľudmila Mušková štvrtou kandidátkou. No a v kuloároch sa šepká aj o záujme minimálne
jedného nezávislého kandidáta. Jeden by však mal byť stopercentný. Poslanci rozhodli, že volebné obvody ani počet poslancov v nich sa meniť nebude.
 

Mesačná odmena poslanca zastupiteľstva je v súčasnosti 562,83 eura. Predseda ŽSK poberá plat 3220 eur.

 

Michal Filek
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod