Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 1°C

Zaujalo nás

Nad Žilinou lieta 13-metrová chobotnica

Nezbláznili sme sa! Vo veterných dňoch sa aj vy môžete stať svedkami tohto „paranormálneho javu“. Vtedy totiž na okraji mesta vypúšťa Žilinčan Boris Valiček na oblohu trinásťmetrovú chobotnicu. Samozrejme, hovoríme o šarkanovi!

16.05.2013 | 17:05

ŽILINA. Podobné obrie šarkany možno zazrieť aj na oblohe v Novom Zélande či Austrálii. Práve odtiaľ čerpal inšpiráciu aj 22-ročný Boris Valiček zo žilinského sídliska Vlčince. „Šarkany ma vždy bavili. Keď som pozeral videá na internete, aby som si nejakého zostrojil, náhodou som sa dostal k tejto chobotnici,“ rozpráva.
 

Prvú pokusnú si vyrobil z igelitu. Tenký materiál však nevydržal nápor silného severáka a po niekoľkých letoch sa šarkan roztrhol. „Keď som už mal šablóny navrhnuté a vedel som, ako chobotnicu zostrojiť, rozhodol som sa urobiť originálnu verziu z materiálu, z ktorého sa vyrábajú padáky, aby už čosi vydržala,“ vysvetľuje mladý vynálezca.

 

Šarkana začal šiť na Vianoce a po dvoch mesiacoch bola trinásťmetrová červeno– čierna chobotnica s ôsmimi chápadlami na svete. „Dokopy som na jej ušitie použil 54,5 metra štvorcového látky skytex. Hlava má rozlohu dvakrát dva metre a chápadlá merajú jedenásť metrov,“ prezrádza.



Aby sa obria chobotnica odlepila od zeme, musel ju nielen dobre zošiť, ale aj vyviazať lanami. Jej pohyb ovláda tridsiatimi dvoma povrazmi. Lietať s ňou skúša na voľných plochách za Žilinou. „Všetko závisí od smeru vetra. Posledné týždne fúka severný vietor, ktorý mi robí na lokalite medzi Rosinou a Bytčicou, kde šarkana zvyknem vypúšťať, menšie problémy – fúka mi ho do závetria. Preto teraz chodím do Višňového na letisko, kde mi severák, naopak, pomáha,“ vysvetľuje Boris Valiček.



Ak bude v týchto dňoch duť vietor správnou silou a smerom, možno sa aj vy stanete svedkami letu chobotnice nad Žilinou. Inak sa na vypúšťanie obrieho šarkana môžete tešiť na jeseň a počas organizovania šarkaniád. A kto vie, možno nezazriete na oblohe len chobotnicu, ale aj iné, nečakané zviera. Ako nám totiž mladý Žilinčan medzi rečou prezradil, v hlave má už niekoľko originálnych nápadov.

Michala Stehlíková

Snímka archív B. Valiček

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod