Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 10°C

Spravodajstvo

Najdôležitejšie udalosti roka 2023

Obzrime sa za najvýznamnejšími udalosťami minulého roka. Vybrali sme momenty zo spravodajstva, publicistiky, kultúry a športu.

14.01.2024 | 09:00

SPRAVODAJSTVO

Mesto spoznalo nových viceprimátorov

Vymenovanými žilinskými viceprimátormi sa stali poslanci mestského zastupiteľstva Ján Ničík a Martin Kapitulík. Ján Ničík pôsobí v komunálnej politike od roku 2006. V práci viceprimátora sa zameral na kultúrnu a školskú oblasť, rozvoj sociálnej, voľnočasovej a športovej oblasti či parkovacej politike. Martin Kapitulík je mestským poslancom už tretie volebné obdobie. Dlhoročne pôsobí aj ako poslanec župného zastupiteľstva. Medzi jeho priority na pozícii viceprimátora patrí trvalo udržateľný rozvoj, investície, mobilita mesta, digitalizácia a SMART technológie či energetická efektívnosť.


Zľava: Martin Kapitulík, primátor Peter Fiabáne a Ján Ničík. snímka: Dávid Mičúch

Kraj zasiahol orkán Pit

Prvý februárový víkend sa severom Slovenka prehnal orkán, ktorý spôsobil husté sneženie. Bez elektriny ostalo vyše tisíc domácností, orkán vyradil z prevádzky viac ako 300 distribučných trafostaníc. Opravu komplikovala zlá dostupnosť v teréne, pretože vietor, husté sneženie a zlá viditeľnosť zabraňovali dostať sa na miesta nielen technike, ale aj technikom. Meškali desiatky autobusových spojov, tisícky ľudí zasiahla kalamita v autách a autobusoch na cestách, vytvárali sa tak niekoľkohodinové kolóny.

Unikátne zákroky v žilinskej nemocnici

Počas minulého roka vykonali lekári Fakultnej nemocnice s poliklinikou viacero významných operácií. Spomeňme len niektoré z nich.

Oddelenie pediatrickej ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline zrealizovalo dve unikátne operácie u jednej pacientky s využitím inovatívnej technológie magnetického expandibilného systému MAGEC. Špeciálne rastúce tyče pomôžu 17-ročnej Dominike trpiacej malým vzrastom predĺžiť jej stehenné kosti o osem centimetrov. Výnimočný zákrok absolvovala len 132 centimetrov merajúca tínedžerka  ako prvá pacientka s týmto genetickým ochorením na Slovensku.

Takisto odborníci zo žilinskej otorinolaryngológie zachránili pacientovi život úplným odstránením hrtana napadnutého rakovinou. Totálna laryngektómia je mimoriadne náročný výkon a v tomto rozsahu išlo o skutočne výnimočný zákrok. V Žiline ju realizovali po 25 rokoch prvýkrát v absolútnej réžii primárky oddelenia ORL Gabriely Bugovej.


Operácia hrtana. snímka: FNsP

V Žiline prišlo k urnám takmer 47-tisíc voličov

Začiatok októbra sa niesol v znamení parlamentných volieb. V okresoch Žilina, Bytča a Kysucké Nové Mesto bola pomerne vysoká volebná účasť. V okrese Žilina prišlo k urnám 95 806 voličov, čo značí 74,82 % účasť. V okrese Bytča to bolo 18 592 voličov, teda 74,25 % a v okrese Kysucké Nové Mesto odhlasovalo 19 635 ľudí a dosiahli tak 75% volebnú účasť.

Samotné mesto Žilina malo pomerne vysokú účasť. Platný hlas odovzdalo 46 628 ľudí. V žilinskom okrese, tak ako takmer na celom Slovensku mal silné zastúpenie SMER – SD. V meste Žilina však vyhralo Progresívne Slovensko s 11 169 hlasmi. Zaujímavosťou je, že mesto pred voľbami vydalo 2 764 hlasovacích preukazov pre obyvateľov, ktorí neboli počas volieb doma.

Najvyššiu volebnú účasť v žilinskom okrese zaznamenali v obci Čičmany, kde k urnám prišlo až 87,33 % oprávnených voličov. Najnižší záujem mali v Rajeckej Lesnej, keď odvolilo 70,66 % ľudí.

Otvoril sa najdlhší závesný cyklomost na Slovensku

Na Vážskej cyklotrase otvorili v septembri 2023 cca 1,3-kilometrový úsek Považský Chlmec – Žilina so 180 metrov dlhým cyklomostom ponad Váh. Vybudovanie úseku si vyžiadalo investíciu takmer 4,5 milióna eur. Cyklotrasa sa začína na križovatke cesty II/507 a miestnej cesty k bývalej skládke odpadu v Považskom Chlmci. Končí sa pod cestným mostom, kde sa napája na existujúci úsek Vážskej cyklotrasy na ľavom brehu rieky Váh. Stavba sa začali v októbri 2022 a bola financovaná z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).


Nový cyklomost ponad Váh. snímka: ŽSK

Očakávaná dopravná investícia - turbokrižovatka

Jednopruhová križovatka na frekventovanej žilinskej ulici Vysokoškolákov sa po troch mesiacoch prác zmenila na turbo-okružnú križovatku. Autá ju „pokrstili“ v októbri minulého roka.

Do turbo križovatky vstupujú štyri ramená, tie však nie sú rovnocenné. V dominantnom smere, ktorý je viac vyťažený, teda v smere centrum a Rosina, sú navrhnuté dvojpruhové vjazdy a výjazdy. To neplatí na vedľajšom smere, teda OC Dubeň a Obchodná, kde sú navrhnuté iba jednopruhové výjazdy. Ďalej turbo križovatku tvoria dva špirálovito usporiadané jazdné pruhy, ktorých fyzické oddelenie zabezpečuje plynulý prejazd križovatkou bez toho, aby ste museli meniť jazdný pruh. Vďaka tejto charakteristike sa výrazne znižuje počet miest, kde by mohlo dôjsť ku kolízii vozidiel.

Otvorili novú mestskú tržnicu

V centre Žiliny otvorili len pred pár týždňami nové kreatívne trhovisko. Pre predajcov a kupujúcich je k dispozícii spolu 15 predajných stánkov. Drevená stavba pozostáva zo spoločnej uzavretej chodby a predajných stánkov. Tie sú prispôsobené na praktické a funkčné využitie. Rozloha predajných buniek je 10,8 m2. Celá tržnica je zastrešená, pričom v jednej časti vznikol dvojpodlažný modul s pochôdznou strechou so zábradlím.  „Súčasná podoba trhoviska vznikla zo súťaže bratislavských študentov architektúry. Víťazný návrh následne spracovali projektanti. Nie je to jednoduchá stavba, avšak môžem povedať, že sa nám podarilo niečo naozaj veľmi zaujímavé. Projektanti sa usilovali uplatniť všetky princípy udržateľnosti. Stavba má zelenú strechu a je rozoberateľná, takže ju vieme premiestniť aj na iné miesto, prípadne rozšíriť,“ povedal hlavný architekt mesta Rudolf Chodelka. 

Mesto ku koncu roka zvýšilo dane

Poslanci odsúhlasili VZN o dani z nehnuteľnosti, dani za psa, dani za predajné automaty a dani za nevýherné hracie prístroje. Samospráva tak reaguje na narastajúce výdavky, ktorým čelí v poslednom období. „Obce, mestá a kraje utrpeli v posledných rokoch veľké finančné straty. Žilina je ďalším mestom, ktoré reaguje na negatívne faktory, akými sú rast inflácie, zvyšovanie cien energií či presun mnohých povinností na samosprávy,“ uviedla samospráva a zároveň občanom pripomína, aby nezabudli na povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností do 31. januára 2024.

 

PUBLICISTIKA

Pripomenuli sme si smutné jubileum smrti Antona Dobeša

Od tragickej udalosti pod deviatou najvyššou horou sveta Nanga Parbat v Pakistane uplynulo 22. júna už desať rokov. Hoci si osemtisícovky vyžiadali už mnoho obetí na živote, táto smrť bola iná, nezmyselná a dodnes nepochopená. Horolezci Anton Dobeš (†50), rodák z Rajeckých Teplíc, spolu s ďalším Slovákom Petrom Šperkom, boli aj s členmi iných expedícií nemilosrdne zastrelení počas teroristického prepadu. Tono Dobeš, ako ho familiárne nazývajú priatelia, by oslavoval v apríli minulého roku šesťdesiatku.


Smutné výročie nečakanej smrti Antona Dobeša. snímka: archív A.D.

Najkrajším Slovákom roka sa stal Tomáš Benko  

Rodák z Bytčice sa do povedomia verejnosti dostal už vďaka reality show Survivor. Minulý rok získal prestížny titul Mister 2023 a stal sa tak najkrajším Slovákom. „Mojou prioritou je sebazdokonaľovanie. Neustále sa snažím posúvať – či už fyzicky alebo psychicky. Rozbieham stavebnú firmu v zahraničí. Chcem byť prínosný nielen pre seba, ale aj pre okolie. Aktuálne pracujem na svojej odbornosti v Holandsku a Nemecku. Mám vek, keď už viem, čo chcem. A som rád, že môžem robiť to, čo ma baví a ide mi od ruky,“ vyjadril sa 30-ročný Tomáš.

Úspešná štvrtá etapa výskumu krypty pod kostolom

V lete 2023 archeológovia a antropológovia pod vedením Považského múzea v Žiline ukončili štvrtú sezónu výskumu nálezu z krypty, ktorú v roku 2020 objavili pomerne náhodou pod Katedrálou Najsvätejšej Trojice. Krypta bola opäť bohatá na nálezy nielen kostí, ale aj vzácnych artefaktov. Katedrála je najstaršou stavbou na území Mestskej pamiatkovej rezervácie. V roku 2020 sa začala prvá etapa rekonštrukcie a už prvé opravy priniesli niekoľko vzácnych nálezov. Našli renesančné okenné stĺpy na veži z polovice 16. storočia či časové kapsuly z rokov 1888 a 1942. Medzi najvzácnejšie objavy patrí práve krypta z 13. alebo 14. storočia.


Ďalší úspešný ročníky výskumu krypty. snímka J.O.

Zámok Kunerad dokončil najvýznamnejšiu časť rekonštrukcie

Zámok v Kunerade a jeho budúcnosť boli desaťročia veľkou témou. Zdalo sa, že požiar v roku 2018, ktorý skrz-naskrz zničil strechu, je jeho posledným klincom do rakvy. Manželia Škottovci zo Žiliny, ktorí sú majitelia zámku od roku 2019, sa však pustili o „nemožné“ a vrátiť mu život. Úspešnú obnovu prezentuje najmä úplná rekonštrukcia strechy, na ktorú získali grant z ministerstva kultúry. Projekt pôvodnej bridlicovej strechy bol veľký a náročný a trval celý minulý rok. Zámok bol počas roka 2023 vo vybrané dni otvorený aj pre verejnosť - napríklad počas Dní architektúry v októbri doň vstúpilo takmer 600 návštevníkov. Po prvýkrát si tak mohli pozrieť novú strechu, akú nenájdete na žiadnom inom zámku na Slovensku.


Zámok Kunerad. snímka: archív J.Š.

 

KULTÚRA

Soňa Holúbková získala štátne vyznamenanie od prezidentky

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová udelila v rámci osláv 30.výročia vzniku samostatnej krajiny 28 štátnych vyznamenaní, medzi ktorými nechýbala ani zástupkyňa zo Žiliny, sociálna pracovníčka Soňa Holúbková (69). Ocenie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenska si prevzala 1. januára 2023 v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave. Soňa Holúbková sa viac než tridsať rokov s odbornou erudíciou a láskou venuje pomoci ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Od roku 1990 pôsobila v inkluzívnom komunitnom centre Nadácia Krajina harmónie. Vtedy začala pripravovať aj kultúrny festival fantázie a tvorivosti Jašidielňa. Založila Agentúru podporných služieb, učí ľudí s hendikepom ako si nájsť zamestnanie a zvládnuť aj samostatné bývanie. Za svoju celoživotnú prácu získala v roku 2021 aj ocenenie Biela vrana. 


Prezidentka odovzdáva ocenenie Soni Holúbkovej. snímka: FB prezidentky

Dom umenia Fatra v novom šate

Sídlo Štátneho komorného orchestra (ŠKO) bolo zaradené medzi dvadsiatku historických pamiatok, ktoré získali na svoju obnovu podporu z nórskych fondov. Dom umenia Fatra sa zrekonštruoval vďaka pomoci takmer 1 milión eur. S prácami sa začalo v roku 2021, kedy sa obnovilo osvetlenie. Nasledovala najnáročnejšia fáza projektu, a síce reštaurovanie fasády, výmena okien a dverí čelnej fasády, modernizácia hľadiska, rozšírenie hudobného pódia a renovácia či doplnenie sedadiel. V lete 2022 sa začali práce na fasáde historickej budovy a rok na to zhodila budova lešenie. Žilinčania i návštevníci sa môžu kochať novou podobou tohto významného kultúrneho stánku.


Nová fasáda Domu umenia Fatra. snímka: archív

Novou riaditeľkou KrKS sa stala Júlia Marcinová

Od mája minulého roka post riaditeľky Krajského kultúrneho strediska zastáva etnologička Júlia Marcinová. Vyštudovala Katedru etnológie a etnomuzikológie UKF Nitra a Katedru mediamatiky a kultúrneho dedičstva UNIZA. Je autorkou viacerých publikácií o tradičnom odievaní, ako aj momentálneho bestselleru Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj.

Stanica oslavuje 20. výročie

Príbeh premeny železničnej stanice na kultúrne centrum začal 28. marca 2002, keď Marek Adamov jazdil s otcom po Žiline a hľadali prázdnu industriálnu budovu, kde by sa naplnil jeho sen o kulturfabrike. Našli Stanicu Žilina-Záriečie. Od Železníc SR ju získali do 30-ročného symbolického prenájmu výmenou za náročnú rekonštrukciu a zachovanie pôvodnej funkcie zastávky a útulku pre traťových robotníkov. Už v septembri 2003 sa uskutočnil otvárací projekt Cesta do Stanice a odvtedy s postupujúcou obnovou pribúdalo aj ďalších aktivít. V roku 2004 získali výročnú cenu Enlargement of Mind od European Cultural Foundation v Amsterdame a v tom istom roku sa stali aj členmi siete kulturfabrík Trans Europe Halles. Už je to 20 rokov o začiatku neskutočného príbehu premeny jednej železničnej stanice. Za dve dekády pôsobenia sa v kultúrnom stánku konalo množstvo podujatí. A príbeh malej stanice, kde sa stretávali ľudia zblízka i zďaleka, pokračuje dodnes.


Stanica Žilina-Záriečie. snímka: archív Stanice

 

ŠPORT

Rajecký maratón oslávil 40-tku. Zúčastnil sa aj Zdeno Chára

Hokejista si zabehol polmaratón v kategórii 40-49 rokov z námestia v Rajci až do Frívaldskej doliny (Rajeckej Lesnej). Vo svojej vekovej kategórii skončil 16-ty a celkovo skončil na 54. priečke. Sympatický športovec odovzdal medaily a ceny víťazom disciplíny maratón i polmaratón. Prvé miesto 40. ročníka Rajeckého maratónu, ktorý sa bežal z Rajca do Čičmian a späť, získal Miroslav Ilavský s časom 2:33:49 hod. Zo žien bola najrýchlejšia viacnásobná slovenská šampiónka v maratóne Sylvia Šebestianová (3:10:12 hod).


Zdeno Chára na Rajeckom maratóne. snímka: cvak.sk

 

Hokejbalistkou roka je 15-ročná Nela Lopušanová

Talentovanú Žilinčanku vyhlásila medzinárodná hokejbalová federácia (ISBHF) za najlepšiu hráčku roka 2023. Nela Lopušanová (15) doviedla Slovenky v júni v Liberci k striebru na MS junioriek. Na šampionáte v ČR získala cenu pre najužitočnejšiu hráčku, so 6 gólmi a 8 asistenciami bola druhá najproduktívnejšia hráčka turnaja.

Hokejová hviezdička v lete odcestovala do zámoria, kde študuje na strednej škole Bishop Kearney a zdokonaľuje sa v hokejových zručnostiach v spoločnosti kvalitných, nielen amerických hráčok v tíme BK Selects U19.


Nela Lopušanová. snímka: archív N.L.

Vlci znova nepostúpil do extraligy

Žilinskí hokejisti ani na tretí pokus nevyhrali posledný zápas v sezóne, ktorý by znamenal vytúžený postup do extraligy. Pred beznádejne vypredaným domácim hľadiskom podľahli Humennému až po samostatných nájazdoch v siedmom dueli finálovej série Slovenskej hokejovej ligy. Aktuálne Vlci sa snažia zúročiť svoju snahu v štvrtej sezóne za sebou, kde znova po základnej časti suverénne zvíťazia.


Vlci po smutnom finále. snímka: cvak.sk

Šošoni prekvapili výborným umiestnením

Mladý káder žilinských futbalistov po zimnej časti sezóny 2023/2024 obsadil druhé miesto, pričom stále pracuje s mladými hráčmi, prevažne odchovancami z vlastnej špičkovej akadémie. Za zmienku stojí aj fakt, že jeden z hráčov Dávid Ďuriš je už stabilným členom reprezentácie. Rozšíril tak bohaté rady reprezentantov so žilinskou minulosťou, čo je výborná vizitka práce celého klubu.

 

 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod