Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Spravodajstvo

Národniari vyzvali Januška a Štefanova pozastaviť si členstvo

Predsedníctvo SNS odporučilo exministrom Mariánovi Januškovi a Igorovi Štefanovovi, aby si pozastavili členstvo v strane.

18.03.2013 | 15:32

ŽILINA. Obaja Žilinčania sú podozriví, že zariadili, aby tender za 3,6 miliardy korún vyhrali firmy blízke šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Janušek je trestne stíhaný od roku 2011, Štefanov od mája 2012. V prípade dokázania viny si môže prvý z nich odsedieť až 20 rokov a druhý 12 rokov.

Minulý rok vystriedal na čele strany Jána Slotu Andrej Danko. Ten sa rozhodol vyrovnať s kauzami, s ktorými bola strana spájaná v minulom období. „Môžem vás ubezpečiť, že prebieha intenzívna debata o každej kauze vnútri strany. Je však rozdiel byť odsúdený a obvinený. Myslím si, že v najbližšom čase tento uzol rozotneme vzájomnou dohodou s aktérmi,“ uviedol Andrej Danko v rozhovore pre Žilinský večerník vo februári.

Informáciu o výzve predsedníctva pre exministrov, ktorú prvá priniesla agentúra TASR, však komentovať nechcel. „Nebudem v tejto etape informácie komentovať pozitívne, ani negatívne. Ak si však niekto myslí, že v SNS prebiehajú len kozmetické úpravy, tak sa hlboko mýli," povedal. Marián Janušek sa podľa vlastných slov nestotožňuje s návrhom predsedníctva, pretože vraj prebieha vyšetrovanie a platí prezumpcia neviny. Podľa neho nebol pri nástenkovom tendri porušený žiadny zákon. Povedal to pre agentúru TASR.

Podľa informácií TASR predsedníctvo SNS v prospech pozastavenia členstva exministrov argumentovalo tým, že ak sa v riadnom vyšetrovaní dokáže ich nevina, pozastavenie členstva sa im jednoducho zruší. Ak sa, naopak, niektorému z nich dokáže vina a bude odsúdený, členstvo v SNS mu aj tak automaticky zanikne.

Michal Filek

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod