Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 4°C

Spravodajstvo

Neváhali a poskytli mu prvú pomoc

Nebyť duchaprítomnosti troch mužov, futbalový zápas medzi Stráňavami a Rosinou sa mohol skončiť tragicky. Zachránili muža, ktorý skolaboval počas prestávky.

13.05.2013 | 16:08

ROSINA. Do redakcie sa nám ozvala naša čitateľka, ktorá sa s nami podelila o nepríjemný zážitok so šťastným koncom.

 

Jeden obyčajný zápas...
V nedeľu 21. apríla obsluhovala v pohostinstve, ktoré sa nachádza pri športovom ihrisku v obci Rosina. V tom čase sa tu hral štvrtoligový zápas medzi domácimi a Stráňavčanmi. Keď počas prestávky odišli futbalisti do šatní, diváci sa prišli osviežiť na tribúnu. Práve vtedy tu skolaboval muž, ktorý je vraj otcom jedného z futbalistov.


„Kolegyňa mi len hovorí, aby som volala záchranku, že niekto odpadol. Išli sme sa tam pozrieť a vtedy tu prišli traja muži, ktorí mu okamžite začali poskytovať prvú pomoc až do príchodu sanitky. Pýtali odo mňa aj lyžicu, ale ja som v tom zmätku a šoku ani nevedela, čo robiť. Patrí im obdiv za ich duchaprítomnosť,“ konštatuje žena, ktorá bola svedkom celej udalosti.


Zachránený muž je naďalej v nemocnici
Jedným z troch záchrancov je žilinský mestský policajt Marián Jeluš, ktorý bol v tom čase mimo služby. V radoch polície slúži devätnásť rokov, ale s podobným prípadom sa zatiaľ nestretol. „Najprv to tak vyzeralo, že len odpadol. Ale keďže sme videli, že sa nepreberá a ani nedýcha, začali sme s oživovaním. Dvaja dávali umelé dýchanie a ja som masíroval srdce. Resuscitovali sme ho asi sedemnásť minút, dokým neprišla sanitka,“ opisuje priebeh záchrany Marián Jeluš.


Muža si po príchode dopravnej zdravotnej služby prevzali zdravotníci. Počas prevozu sa muž prebral a začal samostatne dýchať. V žilinskej nemocnici ho už prijali v stabilizovanom stave. „V tejto súvislosti by som rada poďakovala duchaprítomným občanom, ktorí sa nebáli poskytnúť prvú pomoc. Podľa vyjadrenia našej službukonajúcej lekárky, ak by do príchodu posádky laici muža neoživovali, mohlo to s pacientom skončiť podstatne horšie,“ konštatuje hovorkyňa Falcku Alena Lacyková– Krčová.


Zachránený muž je naďalej hospitalizovaný na internom oddelení. Koncom minulého týždňa nám to potvrdila hovorkyňa žilinskej nemocnice Mária Koporecová. Mestský policajt bude za svoju duchaprítomnosť navrhnutý svojím nadriadeným na odmenu. Vďaka a úcta ale patrí všetkým trom mužom, ktorí sa podpísali pod záchranu pre nich neznámeho človeka.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod