Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 6°C

Spravodajstvo

Nové parkoviská na sídliskách majú zaplatiť obyvatelia z parkovného

Poslanci budú rokovať o koncepcii parkovania na sídliskách v Žiline. Tá síce počíta s vytvorením 970 parkovacích miest, ale zároveň by mohla znamenať aj spoplatnenie parkovania.

22.04.2013 | 14:59

Poslanci budú rokovať o koncepcii parkovania na sídliskách v Žiline. Tá síce počíta s vytvorením 970 parkovacích miest, ale zároveň by mohla znamenať aj spoplatnenie parkovania.

 

ŽILINA. Podľa analýzy chýba na sídliskách v Žiline 970 parkovacích miest. Obyvatelia autá odstavujú aj na chodníkoch a zeleni. Mesto chce situáciu riešiť podľa filozofie: „Ak si obyvatelia za posledných 10 rokov financovali nárast motorizácie o 100%, musia znášať aj náklady spojené s riešením odstavných plôch.“ V preklade to znamená, že mesto plánuje postaviť na parkovanie
970 nových miest, ktoré však budú financovať majitelia áut tým, že parkovanie bude všade na sídliskách spoplatnené. Zvýhodnenú cenu by platili za prvé auto, za ďalšie by si mali výrazne priplatiť.

Parkovanie firemných áut by bolo najdrahšie alebo vylúčené. Vedúci odboru dopravy Igor Liška navrhuje, aby vzhľadom na nepriaznivú finančnú situáciu mesto zámer riešilo prostredníctvom PPP projektu. „Návrh je taký, že v prípade súhlasu s koncepciou začne mesto pracovať na súťažných podkladoch. Organizáciu parkovania zabezpečí spoločnosť, ktorá bude víťazom verejného obstarávania,“ uviedol.

Škrt cez rozpočet však môže mestu spraviť Žilinská parkovacia spoločnosť. Podľa nej totiž mesto nesmie počas doby platnosti jej zmluvy, teda do roku 2023, uzatvoriť obdobnú zmluvu s iným subjektom. V prípade, že sa tak mesto predsa len rozhodne urobiť, vyjde ho to draho. Podľa hovorcu Pavla Čorbu rádovo na niekoľko stotisíc eur. Podľa našich informácií určite viac ako na pol milióna eur.

„Hoci sa domnievame, že účelom zmluvy bolo riešiť parkovanie v centre a nie aj na sídliskách, práve formulácia zákazu vyvoláva pochybnosti o jednoznačnom výklade. Pána Trabelssieho sme už v minulosti oslovili s tým, aby sa toto ustanovenie preformulovalo v prospech jednoznačnej možnosti mesta riešiť parkovanie na sídliskách s iným subjektom, avšak odpoveď sme nedostali. Aj to nám dovoľuje domnievať sa, že uvedený sporný bod v zmluve by mohol v budúcnosti slúžiť ako zámienka na vyvolanie súdneho sporu, čoho sa chceme vyvarovať. Myslíme si, že by nebol problém uzavrieť dodatok riešiaci tento problém,“ uviedol hovorca.

Michal Filek

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod