Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -4°C

Spravodajstvo

Odstupuje Sv. Otec, ktorý nám dal diecézu!

Vo štvrtok 14. februára sme si pripomenuli 5. výročie založenia Žilinskej diecézy a sviatok jej hlavných patrónov.

18.02.2013 | 15:35

ŽILINA. Oslavy najmladšej zo slovenských diecéz sa stretli s rozhodnutím pápeža Benedikta XVI. odstúpiť. Toho Svätého Otca, z ktorého vôle naša diecéza vznikla. Jeho rozhodnutie prekvapilo nielen veriacich. Diecéza sa modlí za odchádzajúceho i nového pápeža. Rozhodnutie pápeža abdikovať zasiahlo aj duchovných v Žilinskej diecéze. Jej hovorca Peter Holbička uviedol: „Určite, že to bol pre nás šok. Zároveň v týchto dňoch, ktoré sú poslednými v službe Svätého Otca, sa za neho intenzívnejšie modlíme. A potom sa budeme modliť, aby Duch Svätý vybral nového, toho správneho rímskeho biskupa a pápeža.“ Vznik Žilinskej diecézy i biskupa Tomáša Galisa na jej čele odobril práve pápežský stolec opúšťajúci Benedikt XVI.

Biskup: Nezaostávame za žiadnou diecézou
Apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku Mons.Mario Giordana počas osláv v Žiline vyzdvihol, že biskup Tomáš Galis sa ujal budovania diecézy veľmi dobre. „Prajem Mons. Galisovi, aby pokračoval v tomto rytme,“ zablahoželal. Biskup Galis zareagoval: „Som veľmi vďačný Pánovi za všetkých, ktorí mi pomohli. Myslím si, že nezaostávame za žiadnou inou diecézou.“ A biskup si to myslí napriek tomu, že ostatné diecézy boli zriadené pred viacerými storočiami. Okrem pastoračného plánu pre rodiny, mládež a sociálne núdznych, sa Tomáš Galis chce venovať vytváraniu toho, čo je potrebné pre praktický život veriaceho človeka.

Nie na vlastnom „piesočku“
Nová diecéza sa zrodí raz za dvesto či tristo rokov, no cirkev takto nerozširuje svoje impérium. Diecéza, to sú najmä ľudia a ich príbehy, priestor, kde sa neviditeľný Boh stáva viditeľným, napísal pre časopis Naša Žilinská diecéza. Zdeno Pupík a dodal: „Počas piatich rokov sme sa naučili chodiť a rozprávať. Uzdravujeme sa zo všetkých detských chorôb. Čo nevidieť pôjdeme do školy. Len aby sme sa nezostali hrať iba na vlastnom piesočku...“

Bohatstvo je v ľuďoch
Michal Baláž, kancelár biskupskej kúrie prízvukuje, že biskup Tomáš Galis, ktorý navštívil počas piatich rokov všetky farnosti v diecéze (a ako biskup sám povedal, stretol sa s každým jedným kňazom), je príkladom nielen pre kňazov, ale aj pre laikov. V tom, keď zdôrazňuje, že „naša diecéza má bohatstvo v ľuďoch, ktorí v nej žijú.“

Otvorene o vernosti i viere
V časoch, v ktorých pápež odstupuje z vlastnej vôle, čo sa už niekoľko storočí nestalo, a keď sa hovorí o vnútornom rozkole v cirkvi, zaznamenávame otvorenejšie názory jej predstaviteľov. Michal Baláž pre Našu Žilinskú diecézu otvorene povedal: „Treba si obnoviť svoju vernosť Bohu, ale aj ľuďom, ku ktorým sme poslaní, ktorí sú často znechutení nie najlepším svedectvom života zo strany kňazov a biskupov.“ Ako zdôraznil biskup Tomáš Galis, spoločný život duchovných a ich ovečiek by mal vyústiť do jedného: „Aby veriaci boli hrdí na to, že sú veriacimi v tejto dobe.

O Žilinskej diecéze
Žilinská diecéza vznikla 14. februára 2008 z diecéz Nitra a Banská Bystrica. Jej patrónmi sú vierozvestcovia svätí Cyril a Metod. Pápež Benedikt XVI. vymenoval za biskupa Mons. doc. ThDr. Tomáša Galisa, PhD., dovtedy titulárneho bitského a banskobystrického pomocného biskupa. Farský kostol Najsvätejšej Trojice v Žiline ustanovil za katedrálny chrám diecézy. Žilinská diecéza má vlastnú relikviu sv. Cyrila s certifikátom, získanú z pozostalosti biskupa Pavla M. Hnilicu.

Dana Mlejneková

Snímka Ondrej Čukan

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod