Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Spravodajstvo

Pacienti zo žilinskej psychiatrie vystavovali

Členovia občianskeho združenia Mozaika usporiadali minulý týždeň výstavu výrobkov s veľkonočnou tematikou. Odtabuizovali ňou tému, že aj človek s duševnou chorobou môže byť pre túto spoločnosť osožný.

25.03.2013 | 14:21

ŽILINA. Občianske združenie Mozaika funguje pri dennom psychiatrickom stacionári žilinskej nemocnice už desať rokov. Združuje pacientov v psychiatrickom ošetrení, ich rodinných príslušníkov a všetkých sympatizantov s cieľom pomáhať a podávať ruku ľuďom s duševnou chorobou.


Medzi mnohé jeho aktivity patria aj krúžky ručných prác, v rámci ktorých vyrábajú členovia združenia rôzne pekné a užitkové predmety. Minulý týždeň usporiadali v žilinskej nemocnici výstavu, na ktorej prezentovali svoje výrobky s veľkonočnou tematikou. „Sú tu práce vyrobené zväčša z prírodného materiálu. Vystavujeme vyfúknuté vajíčka zdobené rôznymi technikami, vyšívané pohľadnice, veci šité z rôznych látok, aranžované ikebany, prútené vence a iné výrobky,“ prezradila manažérka združenia Mozaika Kamila Sauermannová.


O výstavu, ktorá trvala od pondelka 18. marca do stredy 20. marca, bol zo strany verejnosti veľký záujem. „Nás to, samozrejme, veľmi teší, pretože to dáva našej práci zmysel a je milé, keď vieme, že naše výrobky potešia niekoho iného,“ dodala.


Podľa Petra Hana, primára psychiatrického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, tvorí dôležitú súčasť liečby pacientov s duševnými chorobami psychoterapeutická zložka, do ktorej patrí aj ergoterapia, tzv. liečba prácou. Jej význam je pre ich doliečenie veľmi veľký. „Ak psychiatrický pacient robí niečo manuálne, teda využíva zručnosť prstov, sústredí sa na prácu, ktorá má nejaký hmotný výsledok a je ochotný ju robiť, to prinesie pozitívny efekt v doliečovaní. Pacient niečo dokázal a jeho vnútorný kredit stúpne,“ vysvetľuje.


Denný psychiatrický stacionár, ktorý v súčasnosti sídli pod budovou transfúznej služby, existuje v Žiline od roku 1995. Každú stredu o 14. h sa v jeho priestoroch stretávajú aj členovia občianskeho združenia Mozaika. Dvere do ich kruhov sú pre každého dokorán otvorené.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod