Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -0°C

Zaujalo nás

Pochutili sme si na taburetkových jednohubkách

Architekt Dušan Voštenák predstavil v Galérii Plusmínusnula zábavný nábytok do každého bytu. Jeho taburetky boli nie náhodou nazvané i španielske chuťovky.

16.05.2013 | 17:08

ŽILINA. Kávové zrno, melón či záchranné koleso. Jedinečné zábavné taburetky v podaní Dušana Voštenáka už na pohľad „chutili“ skvele, a rovnako dobre sa na nich aj sedelo. Každý kúsok je autorským originálom a nenájdete ho nikde inde vo svete.

Tak trochu zo špásu
Na iných vernisážach hostí víta muzika, v Galérii Plusmínusnula „vyhrávala“ vŕtačka. Dušana Voštenáka sme zastihli v plnom pracovnom nasadení, keď dokončieval posledný kúsok zo série taburetiek. Vernisáž sa týmto jeho programom mohla oficiálne začať. Svoj zábavný nábytok predstavil autor obecenstvu prvýkrát 7. februára, prvé skice však vznikli už v roku 1993. „Vtedy sa zrodila myšlienka pokúsiť sa vyrobiť sedací nábytok tak trochu zo špásu,“ spomína si architekt. Táto idea nezapadla prachom. Takto pred rokom začal Dušan Voštenák opäť kresliť svoje nápady a tie nadobudli podobu mini modelov a prototypov, ktoré sme mali možnosť vidieť i v Galérii Plusmínusnula. V ateliéri im vdýchol život farieb a mal pri tom vraj aj veľa príjemných kibicov (kolegov). To, že ho práca na zábavnom nábytku skutočne bavila, sme mali možnosť vidieť vo forme reálne vyhotovených kusov. Originálne taburetky totiž vyčarovali krajší deň každému.

Otvára tému irónie
Výstavu Taburetky otvoril architekt Imrich Vaško, ktorý autora označil za provokatéra a zároveň jedného z najkreatívnejších ľudí, akých pozná. „Z našej generácie mu nikto nestačí v jeho tempe. Rozhodol sa pokračovať v naivnej obsesii produkovať imaginácie, ktoré sme mali ako mladí. Všetkých nás to opustilo alebo sme to zabudli robiť, a viac-menej sa živíme tým, čo je trochu ľahšie a menej zodpovedné. Dušan má nasadenie a dokáže produkovať také veci, na aké ani dnešní mladí ľudia niekedy nemajú odvahu,“ zhodnotil. Taburetkový „fresh market“ Dušana Voštenáka nazval španielskymi „tapasmi“ alebo atraktívnymi jednohubkami, ktoré sú nekonečné. „Dušan hovorí, že ich je tridsať, ale tento líniový pult má ďalšie a ďalšie potencie,“ domnieva sa. Dušan Voštenák pri tvorbe zábavného nábytku pracuje s iróniou, rovnako ako s ňou narábali umelci postmoderny. „Tá irónia je veľmi eko, bio a biomorfná, a je svojím spôsobom veľmi súčasná. Dušan dokáže hybridizovať staré s novým, bývalé s budúcim, vážne s ľahkým. Ja mu veľmi želám, aby v tomto vydržal čo najdlhšie,“ dodal Imrich Vaško na záver.
Taburetky Dušana Voštenáka putovali vo februári i na výstavu Nábytok a bývanie do Nitry, vidieť ich však môžete opäť v priestoroch Galérie Plusmínusnula. Jedinečné taburetky je možné si nechať zhotoviť na objednávku. A ako sa správne domnieval architekt Vaško, ich projekt je otvorený a taburetkový „fresh market“ sa v blízkej budúcnosti rozrastie. <

Veronika Cvinčeková
Snímky autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod