Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 12°C

Spravodajstvo

Pomôže dôchodcovi exekútor alebo bager?

Aj takmer 5 mesiacov po tom, ako stavebný úrad nariadil Rudolfovi Mikulíkovi v Dlhom Poli odstrániť do 90 dní oplotenie, ktoré postavil na pozemku suseda Jozefa Šimuláka, plot stále stojí.

18.11.2013 | 14:06

DLHÉ POLE. Vyše osemdesiatročný dôchodca Jozef Šimulák je sklamaný a znechutený. So susedom má totiž problémy už dlhé roky. Sporia sa o pozemok, ktorý leží na hranici a o ktorom každý z nich tvrdí, že patrí jemu. Zatiaľ čo však Rudolf Mikulík nedokáže doložiť jeho vlastníctvo, dôchodca predložil všetky potrebné doklady a v jeho prospech už v minulosti rozhodol aj súd. Napriek tomu sa nevie domôcť toho, aby sa veci dostali na pravú mieru.

„Nechcem nič iné, len spravodlivosť. Nech teda Rudolf Mikulík dá na vlastné náklady pozemok zamerať, aby sa definitívne vytýčila hranica. Ale to nechce,“ hovorí. Namiesto toho mu už minulý rok na pozemku sused postavil plot a už vyše roka sa nevie domôcť toho, aby ho odstránil.

Navyše mu na prelome mája a júna niekto poškodil aj jeho drevený plot, ktorý sa rovnako nachádza na hranici. Na políciu podal oznámenie o spáchaní trestného činu  poškodzovania cudzej veci. Polícia však čin kvalifikuje ako priestupok, pretože výška škody nezodpovedá spáchaniu trestného činu. Jozef Šimulák podal sťažnosť na prokuratúru. Nepochodil.

Podľa okresnej prokuratúry, aj podľa nami osloveného právnika, je v tejto chvíli jediným riešením, aby Jozef Šimulák na okresnom súde podal návrh na exekúciu. „Poplatky sú v tomto prípade len symbolické, asi 16 eur. Exekútor potom suseda vyzve, aby oplotenie odstránil. Ak tak neurobí, uloží mu pokutu a bude ju vymáhať. Takýto tlak potom človeka prinúti, aby rozhodnutie súdu naplnil,“ odporúča právnik, ktorý si neželá byť menovaný.

Podľa prokuratúry totiž ani ona, ani polícia v tomto prípade konať nemôžu. „V exekučnom konaní orgánom činným v trestnom konaní nie sú zverené kompetencie,“ uviedla prokurátorka.

Ďalší právnik si myslí, že by si mal Jozef Šimulák objednať bager a oplotenie jednoducho zbúrať.

-mif-
Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod