Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Spravodajstvo

Ponúkajú v salónoch masáže alebo sex?

V bývalom erotickom salóne si oficiálne klienti platili za masáže, dostávali však sex. To je však neprípustné. Kontroly sú podľa živnostenského úradu zložité.

18.02.2013 | 08:29

ŽILINA. Živnostenské oprávnenie na prevádzku erotických služieb majú v súčasnosti tri salóny, podľa zákona by však nemali konať v rozpore s dobrými mravmi. Opýtali sme sa Žilinčanov, čo si myslia, že sa deje za múrmi erotických salónov.

Verejné tajomstvo
Študent Marián vraj v erotickom salóne nikdy nebol, je však presvedčený, že si v nich môže zaplatiť služby sexuálneho charakteru. „Je to takým verejným tajomstvom. Veď na svojom profile na sociálnej sieti majú dokonca aj cenník,“ hovorí. Aj ďalší opýtaní si myslia, že erotické salóny slúžia v podstate ako verejné domy. Staršia pani, ktorá nechce byť menovaná, býva blízko budovy, v ktorej donedávna erotický salón fungoval. „Myslím, že to je jasné, čo sa tam dialo. Ponúkal sa tam sex,“ domnieva sa.

Erotika u nás nevynáša
V Žiline donedávna fungovali tri erotické salóny, ktoré mali vydané povolenia na svoju prevádzku. Začiatkom roka pribudol v meste ďalší, jeden z centra, naopak, zmizol. Jeho majiteľ, ktorého meno z dôvodu ochrany neuvádzame, bez problémov priznáva, že sa v ňom poskytovali sexuálne služby. Aj najstaršie remeslo však podľa neho postihla kríza. „Veľa ľudí si myslí, že tento biznis vynáša, ale nie je to tak. Nie na Slovensku a už vôbec nie v Žiline,“ hovorí. Podľa neho je totiž v našom meste erotických salónov, o ktorých možno otvorene hovoriť ako o verejných domoch, priveľa.

V tom jeho pracovalo päť dievčat rôzneho veku a podľa
cenníka stála hodina s nimi 100 eur. Ako doklad vydávali pokladničný blok, na ktorom bola uvedená masáž. Polovica zo zárobku išla slečne, druhá
majiteľovi. „Keď som zaplatil energie a bežné výdavky okolo prevádzky domu, ak bol naozaj dobrý mesiac, zarobil som zhruba 2-tisíc eur,“ hovorí. Podľa neho to je smiešna suma na to, ako sa zarába inde. Aj dievčatá zo Žiliny, ktoré si vyberú tento druh práce, odchádzajú za lepšími peniazmi radšej do Rakúska alebo Talianska.


Prostitúcia neprípustná
Prevádzka erotického salónu patrí medzi voľné živnosti, na ktorú môžu podnikatelia získať oprávnenie od príslušného odboru živnostenského podnikania. Na rozdiel od remeselných a viazaných živností, nie sú voľné živnosti v zákone presne definované a štát pri nich necháva podnikateľom veľkú slobodu. Podľa Odboru živnostenského podnikania Obvodného úradu by však žiadne služby v rámci oprávnenej živnosti nemali byť v rozpore s dobrými mravmi. Definuje to živnostenský zákon a platí to i pre erotické salóny. „Má sa za to, že prostitúcia je neprípustná,“ uvádzajú.

Ak sa niektoré erotické prevádzky schovávajú napríklad pod rúškom masérskych služieb, treba vedieť, že aj pre vykonávanie rôznych druhov masáží je potrebné osobitné oprávnenie. „Ich vykonávanie by znamenalo vykonávanie činnosti nad rámec živnostenského oprávnenia. Rozsah poskytovaných služieb je možné zistiť len kontrolou v konkrétnej prevádzkarni. Z aplikačnej praxe ale vieme, že takéto zariadenia majú kamerové systémy a samostatnú ochranku pri vstupe do prevádzkarne,“ vyjadrili sa z odboru živnostenského podnikania.

Posudzované ako masážne salóny
Podnikateľ si pri zriadení prevádzkarne musí splniť aj ďalšie povinnosti, napríklad získať stanovisko úradu verejného zdravotníctva. Oddelenie hygieny životného prostredia a zdravia uvádza, že v legislatíve ministerstva zdravotníctva sa pojem erotické služby a erotické salóny nenachádza. „Takýto druh služieb úrad posudzuje podľa vyhlášky ministerstva o požiadavkách na zariadenia starostlivosti o ľudské telo ako masážny salón,“ píšu v stanovisku. Pri hygienickej kontrole sa v rámci prevencie prenosných ochorení vyžaduje aj zdravotná a odborná spôsobilosť pracovníkov.
A napokon erotický salón potrebuje rozhodnutie o nočnom prevádzkovom čase, ktoré vydáva mesto. To už vôbec nemá oprávnenie prevádzku nepovoliť. „Zriadenie prevádzky je mestu len oznamované. Vydáva rozhodnutia iba o prevádzkových hodinách,“ ozrejmuje hovorca mesta Pavol
Čorba.

Veronika Cvinčeková
Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod