Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -4°C

Spravodajstvo

Porúbka nebezpečným úsekom – pre chodcov i autá

Kráčať popri ceste môžete len na vlastné riziko. Kto konečne vyrieši problém Porúbčanov?

25.02.2013 | 14:24

PORÚBKA. Už dlhé roky sa Porúbčania obávajú o svoju bezpečnosť. Napriek intenzívnej premávke tu nemajú chodník, ani priechod pre chodcov.

Nejazdia predpisovo
„Ťažko sa pohybuje popri ceste, lebo tam nemáme chodníky a cesta je úzka. Nemáme tu dokonca ani priechod pre chodcov,“ hovorí Gabriela, ktorá tu žije so svojou rodinou. Týmto slovám dáva za
pravdu aj Eva. „Navyše je to tu dosť nebezpečné aj preto, že autá vôbec nejazdia podľa predpisov a podchvíľou nabúrajú do záhrady, do plotov alebo skončia v jarku, ktorý je pri ceste a popri ktorom všetci chodia,“ opisuje situáciu v obci.

Privysoké náklady
Tento problém sa v Porúbke rieši už desaťročia. Prvý projekt na výstavbu chodníka bol vypracovaný už v roku 1964. Súčasný starosta dal vypracovať nový projekt pre čerpanie z eurofondov na 547-tisíc eur. Výzva, z ktorej mohla obec požiadať o nenávratný finančný príspevok, však bola pre tak malú obec nepriechodná. „Náklady ovplyvnil fakt, že pod chodníkom je potrebné vybudovať kanál pre potok dimenzovaný na storočnú vodu. Ďalším problémom boli nevysporiadané pozemky, ktoré sme už vyriešili. Neprestávame dúfať, že bude vypísaná vhodná výzva, v ktorej budeme úspešní,“ tvrdí Milan Janura.

Riešením je obchvat
Podľa generálneho riaditeľa Slovenskej správy ciest Romana Žemberu sa bezpečnosť v obciach dá najúčinnejšie dosiahnuť budovaním obchvatov. To by vyriešilo i prípad Porúbky.

Priechod bez chodníka nepovolia
V obci chýba i priechod pre chodcov. „Rokovali sme na Dopravnom inšpektoráte a Krajskom úrade dopravy. Ich vyjadrenie bolo nekompromisné - pokiaľ nemáme chodník, priechod pre chodcov nepovolia,“ vysvetľuje starosta. <

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod