Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 5°C

Spravodajstvo

Práva sa nevie domôcť ani po trištvrte roku

Začiatkom júna minulého roku ohradil sused Jozefa Šimuláka časť pozemku, o ktorom tvrdí, že je jeho. Napriek tomu, že nedokáže predložiť žiadne doklady preukazujúce jeho vlastníctvo.

18.03.2013 | 14:43

DLHÉ POLE. Doklady má, naopak, Jozef Šimulák, ktorý je rozhodnutý, napriek zdĺhavému postupu úradov, si svoje právo vybojovať.

Políciu aj obecný úrad vyzval Jozef Šimulák na nápravu. Nepochodil. Starostka vec postúpila na spoločný stavebný úrad v Žiline, ktorý mal vykonať štátny stavebný dozor. Stalo sa tak už v septembri.
Doteraz nie je jasný výsledok. Hoci, podľa posledných informácií od hovorcu mesta Pavla Čorbu, začalo konanie o dodatočnom povolení stavby.

Pavol Čorba tvrdí, že stavebný úrad môže vykonať štátny stavebný dohľad len za podmienky, že stavebník je o jeho vykonaní písomne vyrozumený. Žilinskému stavebnému úradu to trvalo štyri
mesiace. „Až v decembri minulého roka bolo písomné vyrozumenie stavebníkom prevzaté. Následne bol vykonaný štátny stavebný dohľad, zistila sa nepovolená stavba a začalo sa konanie o dodatočnom povolení stavby oplotenia,“ upresnil hovorca.

Odborník na stavebný zákon Vladimír Dulla si však myslí, že ak sused odmietal preberať zásielky, mal stavebný úrad využiť ďalšie možnosti, ako to urobiť. „Ak by to nešlo inak, tak za cenu predvedenia danej osoby proti jej vôli. Tiež by prichádzalo do úvahy požiadanie polície o súčinnosť pri doručovaní písomnosti určenej do vlastných rúk v ranných či neskorých večerných hodinách,
prípadne iný správny orgán v inom obvode, ak by boli poznatky, že adresát sa zdržuje na inom konkrétnom mieste,“ povedal Vladimír Dulla.

Pavol Čorba uviedol, že stavebný úrad v decembri vyzval suseda na predloženie dokladov. Termín mu vyprší 27. marca. „Po uplynutí tejto lehoty bude stavebný úrad vo veci konať. Konanie je vo veci dodatočného povoľovania stavby oplotenia prerušené,“ dodal.

Už trištvrte roka sa tak Jozef Šimulák nevie domôcť spravodlivosti. O pomoc už písal aj na ministerstvo hospodárstva a Žilinský samosprávny kraj. „Pritom nechcem nič iné, len nech sa hranice pozemku raz a navždy riadne vytýčia a nech každý užíva podľa listu vlastníctva svoj pozemok.“

Michal Filek

Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod