Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -4°C

Spravodajstvo

Pre koho sú vlastne mestské fontány?

Žilina je mesto, ktoré sa môže pýšiť viacerými funkčnými fontánami. Tie sú však v lete lákadlom pre mnohých výtržníkov, bezdomovcov či exhibicionistov.

15.07.2013 | 15:15

ŽILINA. Aj keď je v Žiline fontán viac, vedenie mesta ich má v správe šesť. Do ich prevádzky každý mesiac investuje okolo 1500 eur, pričom je v tejto sume započítané aj vodné a stočné. O mestské fontány sa starajú zamestnanci súkromnej firmy, ktorí každý deň robia obhliadky a raz mesačne fontány vypúšťajú a čistia. „Zabezpečujú len najnutnejšie opravy, aby boli všetky fontány v prevádzke,“ vysvetľuje hovorca mesta Pavol Čorba.

 


Najznámejšími fontánami v Žiline sú pravdepodobne Spievajúca fontána na Hlinkovom námestí a fontána na Mariánskom námestí, ktorá patrí medzi najmladšie v centre mesta. Je z roku 2006. Najmladšou v prevádzke je v súčasnosti fontána na Námestí Jána Pavla II. na Vlčincoch, ktorá štyri roky neplnila svoju ozdobnú funkciu. Až na podnet miestnych obyvateľov vedenie mesta vymenilo na fontáne nefunkčné čerpadlo, riadiacu jednotku a zničené káble. Od začiatku júla je opäť v prevádzke.

 


Najviac „otĺkanou“ v rámci Žiliny je fontána v Sade na Studničkách. Viackrát sa stala terčom vandalizmu. Vlani ju neznámi výtržníci rozbili, našťastie, vedeniu mesta sa ju podarilo po pár dňoch opraviť. Nie je však jediná, ktorú výtržníci v Žiline ničia. Bohaté skúsenosti s tým majú práve mestskí policajti. „S vandalizmom sa stretávame najmä v letných mesiacoch. Mladí ľudia pod vplyvom alkoholu sa pokúšajú ničiť mestský mobiliár, ako sú lavičky, stojany na bicykle, betónové kvetináče, ale stávajú sa aj prípady, kedy ničia prvky architektúry vo fontánach. V takých prípadoch hrozí páchateľom minimálne pokuta za škodu na cudzom majetku, ale aj trestné stíhanie, ak je škoda väčšieho  rozsahu,“ hovorí Peter Mišejka z Mestskej polície Žilina.

 


Stávajú sa aj prípady, keď si vo fontánach vykonávajú základnú hygienu ľudia bez domova. Podobnú skúsenosť má aj Veronika zo Žiliny. „Nie je to tak dávno, čo som vo fontáne na Hlinkovom námestí videla bezdomovkyňu umývať si vlasy,“ prekvapuje.

 


Z iných miest Slovenska sú známe aj prípady, kedy sa ľudia kúpali vo fontánach nahí. V Žiline sa na podobné excesy nepamätáme, ale ak by sa tu objavil podobný exhibionista, neprešlo by mu to len tak ľahko. Za budenie verejného pohoršenia musí totiž rátať s postihom zo strany mestskej polície. 


-ms-
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod