Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Spravodajstvo

Riaditeľa obžalovali za úplatok

Bývalý riaditeľ Slovenského pozemkového fondu v Žiline, ktorého mala minulý rok pri preberaní úplatku prichytiť polícia, bude čeliť súdnemu konaniu pred špecializovaným trestným súdom v Pezinku.

22.04.2013 | 15:54

Bývalý prednosta Slovenského pozemkového fondu v Žiline, ktorého mala minulý rok pri preberaní úplatku prichytiť polícia, bude čeliť súdnemu konaniu pred špecializovaným trestným súdom v Pezinku.

 

ŽILINA. „Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal 22. marca na Špecializovaný trestný súd obžalobu na Ing. Jozefa D. pre zločin prijímania úplatku podľa § 329 odsek 1 Trestného zákona,“ informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Pojednávanie vytýčili na koniec mája.
 

Mal si pýtať peniaze
Jozefa D. mali príslušníci Úradu boja proti korupcii prichytiť po tom, čo si údajne vypýtal a prijal peniaze za vybavenie žiadosti o odkúpenie a prenájom pozemku v Stráňavách. Úplatok si
mal vypýtať od vtedajšieho žilinského krajského predsedu MOST – HÍD Jána Marosza. Ten to však ohlásil na polícii.
 

„Kolegyňa potrebovala v roku 2010 v obci Stráňavy od SPF kvôli kolaudácii sietí časť pozemku odkúpiť a časť prenajať. Žiadosť tam mali podanú už vyše dvoch rokov a nič sa nedialo. Keďže som sa ja v politike motal, riaditeľa ako nominanta vládnych strán som poznal, oslovila ma, či by som jej nepomohol,“ hovorí Ján Marosz.
 

Je potrebné motivovať!
Za riaditeľom bol prvýkrát Marosz v roku 2010. Dostal odpoveď, že to má skúsiť opäť o pol roka, pretože fond takto postupuje len vo verejnom záujme. Začiatkom roku 2012 ho teda s rovnakou žiadosťou navštívil znova. „Najskôr sme sa rozprávali o všetkom možnom. Hovoril, že je to všetko komplikované a že v Bratislave je to žumpa. Potom zobral list papiera a začal po ňom niečo písať. Otočil ho ku mne a tam stálo, že je potrebné motivovať a že sumu necháva na mne. Potom papier stiahol k sebe. Bol to pre mňa šok. Len pár metrov odtiaľ som sa
zúčastňoval protestov Gorila. Povedal som mu, že to nie je v súlade s mojím presvedčením a kolegyni poviem, nech už si tú vec rieši sama,“ povedal Ján Marosz.
 

Neskôr sa však poradil s manželkou a rozhodol sa, že bude konať tak, ako by mal, podľa neho, konať každý slušný človek. Zavolal teda na Úrad boja proti korupcii, kde situáciu nahlásil.
„Pripravovali sme prípad prebratia úplatku. S riaditeľom som si dohodol termín a vylákal som ho do môjho auta. Povedal som mu, že dotyčný na mňa nalieha, že potrebuje prípad doriešiť. On nečakane na rožtek žiadosti napísal tisícku. Dal som mu označené peniaze a rozlúčili sme sa. Riaditeľa zatkli a obvinili,“ opísal udalosť Ján Marosz.
 

Urobil by to znova
Dnes hovorí, že aj keď si tým narobil nepriateľov, zachoval by sa tak znova. Považuje to totiž za správnu vec a povinnosť každého človeka. „Bol by som rád, keby sa verejnosť zobudila a prestala takéto správanie tolerovať. Korupcia totiž znamená plytvanie peniazmi, ktoré nám potom niekde chýbajú,“ uzavrel Ján Marosz. „Teraz by som sa k tomu nerád vyjadroval. Neskôr, dobre?“ reagoval na našu telefonickú žiadosť o vyjadrenie Jozef D. <

Michal Filek

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod