Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 1°C

Spravodajstvo

So zimou sa tento týždeň vraj ešte nerozlúčime

Aj keď nás včera už slnečné lúče pohladili po tvári, so zimou sa podľa meteorológov ešte tento týždeň nerozlúčime. Okrem dažďa predpovedajú aj sneženie. Na takú dlhú zimu si pamätá len málokto.

08.04.2013 | 14:01

ŽILINA. Veru, musíme hlboko loviť v pamäti, aby sme si spomenuli, kedy naposledy v apríli snežilo. Podľa záznamov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) to bolo presne pred 17 rokmi. „Z času na čas máva zima takýto charakter. Príkladom je zimná sezóna 1995/1996, kedy napríklad napadlo 2. apríla na letisku v Dolnom Hričove 23 centimetrov snehu. Tento rok to bolo 31. marca a napadlo 20 centimetrov,“ hovorí klimatológ SHMÚ Pavel Faško.


Zima ako kedysi
Na pravé zimy, akou je napríklad aj tohtoročná, si spomína 84-ročná Mária z Varína. „Keď v minulosti začala zima, tak už bola skutočná zima. Nie ako tie, čo bývajú teraz. Január, február a dokonca aj marec bývali veľmi chladné. Boli mrazy a záveje. Veľkonočná oblievačka bola pre dievčatá utrpením. Tohtoročná zima mi naozaj pripomína detstvo,“ zachádza do spomienok čiperná žienka. Po minulé roky mala už o takomto čase nasadenú aj prvú skorú zeleninu ako hrach a cibuľu. Tento rok o sadení nechce ešte ani počuť. „Kdeže, veď sa pozrite, vonku je ešte sneh!“ ukazuje na zasneženú roľu v záhradke.



Do záhradky až koncom apríla
Nad „večnou“ zimou krútia hlavou aj záhradkári zo Žiliny. „Mám 65 rokov, ale na to, aby bol do apríla sneh a stromy sa ešte nehýbali, si nepamätám,“ hovorí záhradkár Jozef Čerňanský. Jeho vízie sú však optimistické. Verí, že už čoskoro budú môcť záhradkári vyjsť do svojho rajónu. „Všetky práce na záhrade ako rez stromov, kopanie a sadenie, bude treba rýchlo urobiť. Lebo keď prídu v máji a v júni teplá, tak už bude neskoro. Treba využiť druhú časť apríla, kedy už, hádam, bude počasie v poriadku,“ dodáva Čerňanský.


Zima v apríli zaskočila aj cestárov v meste. V posledný marcový deň zvyčajne ukončujú v zimnú údržbu. Tento rok im však sneh v apríli zmaril plány. „V zmysle Operačného plánu 2012/2013 pokračuje zimná údržba predbežne do 8. apríla. Celková situácia v meste je v súčasnosti bezproblémová, komunikácie sú zjazdné,“ informuje hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.


Bláznivý apríl!
Ako hovorí jedna pranostika: „Studená zima a veľa snehu prinášajú pekné jaro.“ Či sa tento rok ale dočkáme naozajstnej jari, to zatiaľ vo vyhliadke nie je. Meteorológovia predpokladajú, že po 10. apríli by sa mohla teplota vyšvihnúť už na celkom príjemných desať stupňov a viac. Cez víkend by sa však opäť malo ochladiť. „Tento týždeň treba na horách ešte rátať s výskytom sneženia. V nižších polohách sa snehové prehánky môžu tiež vyskytovať. Vo všeobecnosti to však pre apríl nie je výnimočné,“ dodáva meteorológ Jozef Csaplár zo SHMÚ.

Ako nám ďalej prezradil, za tohtoročnou zdĺhavou zimou stojí arktický front, ktorý sa koncom marca zdržiaval nad západnou Európu, pričom mal byť už dávno na severe.

Michala Stehlíková

Snímka Pavol Ďurčo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod