Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 7°C

Spravodajstvo

Sódovkáreň sa rúca! Čaká sa na nešťastie?

Obyvatelia sídliska Hliny VI tŕpnu. Je totiž len otázka času, kedy sa im pod oknami zrúti budova bývalej sódovkárne. Majiteľ, ktorým je od minulého roka župa, čaká už len na rozhodnutie stavebného úradu o jej odstránení. Nebude už neskoro?

18.03.2013 | 15:14

ŽILINA. Vo vlaňajšom aprílovom čísle Žilinského večerníka sme písali o zúfalej situácii obyvateľov sídliska Hliny VI. Už roky im tu pod oknami chátra budova bývalej sódovkárne. Kompetentní vtedy sľubovali, že ju zrovnajú so zemou. Prešiel rok a budova, ktorá je ešte v dezolátnejšom stave, tam stále stojí. Na čo sa čaká?

„Od vášho článku ohľadne sódovkárne sa neudialo nič. Prosím, pomôžte, kým to niekoho neprivalí,“ napísala do redakcie Oľga Hunčíková, ktorá nás na problém pred rokom upozornila. Na budovu, ktorá skôr pripomína kopu stavebného odpadu, sme sa teda boli opäť osobne pozrieť. „Počas celého roka žiadna zmena! Vôbec nič! Nikto tu nebol, len to tu naďalej chátra. Jedna stena sa zrútila, veď sa pozrite,“ ukazuje na objekt s prepadnutou strechou, vybitými oknami a zvalenou stenou.

Zanedbaná budova kedysi slúžila ako školská jedáleň, neskôr ju mal v prenájme podnikateľ, ktorý tu plnil a predával minerálky. Po rokoch odtiaľto odišiel a sódovkáreň, ako ju medzitým obyvatelia sídliska stihli pomenovať, začala chátrať. Stavba prešla do majetku štátu a dovtedy bol jej správcom Obvodný úrad v Žiline. Ten ju plánoval zrovnať so zemou, k legalizácii stavby ale
chýbalo stavebné povolenie aj kolaudačné rozhodnutie. Odvtedy po budove neštekol ani pes.

Ľady sa konečne pohli až vlani. V apríli 2012, keď sme sa dožadovali informácií, prečo sa s budovou celé roky nič nerobí, sme sa od Obvodného úradu v Žiline dozvedeli, že akurát rokujú so žilinskou župou o prevode budovy do jej vlastníctva. Súčasný prednosta úradu Vladimír Macášek nás pred pár dňami uistil, že sódovkáreň bola úspešne prevedená do majetku Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) koncom minulého roka.

Informáciu o prevode nám potvrdil aj jej nový majiteľ. „Uvedomujeme si nevyhovujúci stav objektu, a preto chceme celú situáciu urýchlene riešiť. Na príslušný stavebný úrad sme podali ako vlastník spomínaného objektu žiadosť na odstránenie stavby,“ uviedla hovorkyňa ŽSK kraja Hana Danová.

Ak stavebný úrad odklepne žiadosť, budovu plánujú odstrániť, pozemok vyčistiť, oplotiť a začleniť do areálu neďalekého gymnázia a spojenej školy. Vyzerá to teda tak, že sa obyvatelia Hlín VI môžu konečne tešiť na pekný výhľad z okna. Kedy sa ho ale skutočne dočkajú?

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod