Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 18°C

Spravodajstvo

Stanicu skrášlili detské aj umelecké ilustrácie

Nedávno sme vás informovali o dobrovoľníckej akcii na Stanici Žilina-Záriečie, ktorá oživila vonkajšie priestory kultúrneho centra. V stredu, 15. novembra 2023, oficiálne predstavili verejnosti nový analógovo-digitálny mural.

22.11.2023 | 13:55

Kto prichádza na Stanicu Žilina-Záriečie, určite si všimne jej nový vzhľad. Najväčšou motiváciou na prerábanie bola podľa slov Mareka Adamova, riaditeľa Stanice, výmena parovodu, kvôli ktorej rozkopali celý dvor. “Okrem nanovo vymaľovaných priestorov máme novú záhradu, terasu, detskú zážitkovú plochu. Máme stanicu, ktorá je prvýkrát otvorená do záhrady. A až teraz môžeme povedať, že je konečne dokončená,” vymenúva zmeny.
 

So štetcom v ruke

Veľkou posilou pri prácach bola spoločnosť PPG, globálny výrobca farieb a náterov, ktorá pomohla Stanici v rámci svojho programu na podporu komunít. Spoločnosť pomohla naplno počas dvoch dní v októbri. Dobrovoľníci a zamestnanci PPG vymaľovali vnútorné steny a drevené dvere, vytvorili vonkajšie nástenné maľby a pomáhali aj pri záhradných prácach a výstavbe nového detského ihriska. Na brigáde pracovalo 40 dobrovoľníkov, celkovo však projekt trval dva a pol mesiaca. “Farby majú schopnosť zmeniť spôsob, akým vnímame svoje okolie. Tento projekt pre nás znamenal oveľa viac, než len renováciu a z výsledku sme nadšení nielen my okolo Stanice, ale aj cestujúci a návštevníci nášho centra. Stanica Žilina–Záriečie je dnes opäť kultúrno-estetickým miestom, ktoré ľudí obohacuje a ja verím, že ľudia tu budú tráviť čas ešte radšej, ako doteraz,” dodáva Adamov.

 

Detská maľba aj hlboké posolstvo

Maliarske práce v exteriéri Stanice sú umeleckými dielami. Prvým krokom boli ilustračné návrhy. Jednu z nástenných malieb navrhli deti: zobrazuje farebný a nápaditý svet a má povzbudiť deti k objavovaniu ich kreativity a predstavivosti.

Maľbu okolo vonkajšiehu muralu vytvoril miestny umelec Daniel Mrázik. Zobrazuje rôzne ohrozené druhy žijúce vo svetových oceánoch a slúži ako pripomienka dôležitosti ochrany životného prostredia. Okrem toho bude stena počas letných mesiacov slúžiť ako premietacia plocha pre letné kino a pred každým predstavením bude digitálne ilustrovaná animáciou z podmorského sveta.

Autor: - r -

Foto: archív Stanice

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod