Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Súmrak novinových stánkov

Vraj sa už skončili zlaté časy pre majiteľov a prevádzkovateľov novinových stánkov. Veď ste si možno aj vy všimli, že stánky, kde ste si kedysi kupovali cigarety alebo obľúbené noviny, zívajú prázdnotou. Distribútori tlače ale tvrdia, že profesia „starého dobrého stánkara“ zatiaľ nevymiera.

06.05.2013 | 13:43

ŽILINA. Prevádzkovať v dnešnej dobe novinový stánok nie je teda med lízať. O tom vie svoje aj Žilinčan Ivan Marton, ktorý je v tejto oblasti ako doma. Bol medzi prvými, ktorí si po revolúcii otvorili stánok v Žiline.


Podniká sa im ťažšie a ťažšie
„Je to veľká časť môjho života. Robím to od roku 1990. V prvých dvoch rokoch bolo podnikanie o čosi voľnejšie, predpisy jednoduchšie, odvody nižšie. Veľký zásah nastal, keď v roku 1993 zaviedli registračné pokladne. O tri roky neskôr začala platiť DPH. To bola veľká rana pre mladých podnikateľov,“ spomína na ťažké, ale únosné časy starší Žilinčan.


S ubiehajúcimi rokmi sa menili aj podmienky. Každá jedna bola pre trafikantov ranou pod pás. „Na noviny sme mali pevné ceny od začiatku. Na ostatný tovar nie. Rana prišla, keď štát zaviedol pevné maloobchodné ceny cigariet a potom ich začal aj kolkovať. To by ešte nebolo najhoršie. Postupne nám ale dodávatelia znižovali pri pevných maloobchodných cenách cigariet rabat, tak sme mali z roka na rok menší zisk. Predtým sme napríklad predávali cigarety s 15-percentným rabatom, dnes je to už iba 6 percent,“ nešťastne konštatuje. Aj z novín, na ktorých najviac zarábali, majú menej ako predtým. Nepoklesol len rabat, ale aj záujem ľudí o ich kúpu. „Z lístkov MHD máme len 4 percentá a je s tým najviac roboty. Preto na ne tak frfleme. Ostatný doplnkový sortiment tvorí malú časť predaja a nevytrhne nás to z biedy,“ hovorí trafikant.


Ivan Marton spomína aj na zlaté časy podnikania, keď mal v meste v prevádzke súčasne štyri stánky. Teraz ledva drží nad vodou jeden. „Prevádzkujem ho z posledných síl. Nerozmýšľam, či ho zatvorím, ale kedy ho zatvorím,“ dodáva.


Nádej zomiera posledná
Zanikanie novinových stánkov nie je podľa distribútorov tlače za posledné roky také markantné. Súhlasia s majiteľmi, že priepasť medzi nákladmi a ziskom je čoraz hlbšia, ale stále sa vraj nájdu odvážlivci, ktorí pokúšajú šťastie ďalej. „Keď sa niekde zatvorí stánok, ďalší vidia príležitosť na podnikanie a snažia sa na tom mieste otvoriť nový, napriek tomu, že tu stánok nefungoval optimálne aj dva či trikrát za sebou. Dôvodom je, že sú pomerne výhodné podmienky pri dodávaní tlače do novinových stánkov,“ vysvetľuje Milan Ondruš zo spoločnosti Topas.


Prevádzkovateľov stánkov kladú na kolená najmä zvýšené náklady. Platia nielen za prenájom miesta, kde stánok stojí, ale aj za prevádzkovanie stánku, teda za energie, registračnú pokladňu, náklady na telefón, účtovníctvo, za pracovnú silu a mnohé iné. „Z negatívneho trendu pri ziskovosti na tlači, cigaretách, čo sú dve základné položky, ktoré v stánku sú, logicky vyplýva, že ziskovosť každého jedného stánku, či je veľký alebo malý, klesla principiálne výrazne, čo ženie mnohých majiteľov k tomu, že sa im taká prevádzka stáva nerentabilnou,“ dodáva Milan Ondruš.


Stánky nie sú, lístky ale budú
Zatvorené a prázdne stánky registrujú aj ľudia, ktorí si tu zvykli kupovať lístky na MHD. „Toto je už asi tretí stánok, ktorý som za posledné mesiace našiel zatvorený. Nezostáva nám nič iné, len sa spoliehať na funkčnosť automatov,“ posťažoval sa 56-ročný Jozef, ktorého sme zastavili na konečnej zastávke na Vlčincoch. Zaujímalo nás, či Dopravný podnik mesta Žilina (DPMŽ) zareagoval na túto situáciu posilnením automatov na lístky:

 

„Aj naša spoločnosť zaregistrovala, že v poslednom období dochádza k postupnému likvidovaniu predajných stánkov pri zastávkach MHD, ktoré predávali jednorazové cestovné lístky. Z toho dôvodu sme pristúpili k postupnému umiestňovaniu predajných automatov na najviac frekventovaných miestach na trase MHD,“ reagujú z DPMŽ.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod