Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 3°C

Šport

Systematická práca s mládežou prináša klubové úspechy

Práca mládežníckych trénerov futbalu vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti. Po skončení halového turnaja mládeže v Korni sme sa porozprávali o práci pri žilinskej mládeži trénera MŠK Žilina U-15 Slavomíra Konečného.

11.02.2013 | 14:28


V tíme máte veľa talentovaných hráčov, sú v tíme hráči s perspektívou presadiť sa vo vyšších vekových kategóriach?
Je to veľmi ďaleká cesta, chlapci prechádzajú vývinovým obdobím, majú perspektívu na sebe pracovať. Klub ako je Žilina im vytvára skvelé podmienky, myslím najlepšie na Slovensku. Som presvedčený, že jeden hráč z tohto mužstva bude hrať špičkový futbal, ale meno určite neprezradím.
Nastupujúci trend v žilinskom futbale jasne deklaruje príležitosť pre mladých odchovancov, určite musíte mať radosť?
Samozrejme, pracujem s mládežou a každý úspech mladých chlapcov ma teší. Hodnotím tieto kroky veľmi pozitívne. Pre hráča je to obrovská motivácia, sledujem to i práci mojich hráčov v U-15. Uvedomujú si, že   o dva roky môžu hrať profi futbal a živiť sa ním. Chlapci vnímajú okolnosti, badám ich zvýšenú motiváciu v tréningovom procese.
Sledujete prácu s mládežou vo špičkových kluboch, ktorí z nich vás stále oslovuje?
Pre niekoho je to fráza, ale Barcelona a ich práca je svetový unikát. Ich mládežnícka akadémia pracuje v určitom systéme viac než 34 rokov. Ďalšie kluby ako Tottenham sa snažia akadémiu napodobniť. Ide o dlhý náročný proces, kiež by sme na Slovensku  našli klub, čo by nielen začal, ale hlavne vydržal systematicky pracovať s mládežou.
Aké sú úskalie vašej práce, čo vás najviac sklame pri mládeži?
Snažím sa hráčov formovať aj ako ľudí, preto som veľmi sklamaný, ak chlapci majú talent, potenciál či podmienky a oni to flákajú. Poviem otvorene, lenivcov neznášam. Naopak teší ma výkonnostný rast a hráčsky posun či už v klube alebo na reprezentačnej úrovni. Začínal som v klube ako tréner ročníka 1996, napríklad Mira Káčera som dlho trénoval a teraz je v seniorskom mužstve, pre mňa osobné zadosťučinenie.


 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod