Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Terorista, ktorý zabil čatára Daniela, unikol

Neubehli ani dva týždne a zo zahraničia sa dozvedáme ďalšiu smutnú správu. Po horolezcoch Antonovi Dobešovi a Petrovi Šperkovi našiel násilnú smrť ďaleko od domova tridsaťpäťročný slovenský čatár Daniel Kavuliak z Turzovky. Počas misie v Afganistane ho zastrelil terorista, ktorý v nedeľu ušiel z väzenia.

15.07.2013 | 15:11

KANDAHÁR. TURZOVKA. K incidentu, ktorý si vyžiadal jedného mŕtveho, dvoch ťažko a štyroch ľahko zranených slovenských vojakov, došlo v Afganistane v utorok 9. júla o 9.45 h nášho času. Zo strážnej veže pri letisku v Kandaháre spustil na skupinku dvanástich slovenských vojakov paľbu z guľometu terorista, ktorý sa podľa informácií ministerstva obrany infiltroval do afganskej armády.

 


Útok bol nečakaný, v tom čase tu slovenskí vojaci vykonávali rutinné cvičenie príslušníkov afganských ozbrojených síl. „Afganského útočníka ihneď zadržali, žije a bude podrobený všetkým vyšetrovacím úkonom,“ informoval ešte v deň útoku minister obrany Martin Glváč.

 

Prvý  zavraždený slovenský vojak v Afganistane
Utorkovú streľbu ako jediný neprežil 35-ročný Daniel Kavuliak, vojak hodnosti čatár z 11. mechanizovaného pluku v Martine. Stal sa tak prvou slovenskou obeťou v rámci operácie ISAF v Afganistane. „Bol to pohodový a vyrovnaný chlap, ktorý mal veľmi rád svoju rodinu. Všetci sme z toho zronení,“ povedal jeden z jeho kolegov.

 


Telesné pozostatky mŕtveho vojaka priviezol deň po útoku, v stredu 10. júla, na Slovensko vládny špeciál. Pietneho ceremoniálu na bratislavskom letisku sa zúčastnili aj predstavitelia vlády a príslušníci ozbrojených síl. „Je mi ľúto, čo sa stalo. Vláda a ministerstvo obrany urobia všetko na podporu rodiny, aby aspoň v rámci možností, ktoré existujú, boli zmiernené dopady tejto tragickej udalosti,“ povedal po prílete vládneho lietadla premiér Robert Fico. Na konci smútočného ceremoniálu si rakvu s mŕtvym Danielom prevzala rodina.

 


„Dano, budeš nám chýbať!“
Tohtoročná misia v Afganistane bola pre mladého vojaka druhou v poradí. Správa o jeho násilnej smrti nezasiahla len jeho mladú manželku a rodičov, ale celú Turzovku, odkiaľ Daniel pochádzal. „V prvom rade vyjadrujem sústrasť rodine. Dano bol tichý a nekonfliktný typ. Po odbornej stránke to bol skutočný profík. Dano nám bude chýbať,“ reagoval jeho blízky priateľ Roman.

 

Daniel Kavuliak. Snímka Facebook

 

Na Mestskom úrade v Turzovke vyvesili na znak veľkého smútku čiernu zástavu. „Mrzí nás, že teroristický útok nás postihol až sem na Kysuce, do Turzovky. Zasiahlo nás to, ale jediné, čo sme mohli urobiť, bolo vyjadriť úprimnú sústrasť rodine,“ povedal viceprimátor Turzovky Kamil Kobolka.

 

Posledná rozlúčka s čatárom Danielom Kavuliakom sa uskutočnila v Turzovke minulý piatok, 12. júla. Ako informovala agentúra SITA, svätú omšu za zosnulého celebroval vojenský ordinár František Rábek. Štátneho pohrebu so všetkými vojenskými poctami sa zúčastnili Danielovi najbližší i jeho kolegovia z martinského vojenského pluku.

 

Ako včera uviedla agentúra AFP, terorista, ktorý strieľal do slovenských vojakov, z väzenia ušiel. Povedal to vysoký dôstojník afganskej armády Abdul Hamíd. Dodal, že mu pomáhal ďalší vojak, ktorý strážil jeho celu. Obaja ušli zo základne, pričom predstierali, že zadržaný je chorý a potrebuje ošetrenie vo vojenskej nemocnici. Útek sa podľa hovorcu afganského ministerstva obrany Záhira Azimiho udial v nedeľu. Útek vyšetrujú, podrobnosti zverejnia neskôr.

 

Silvia Kajánková, Michala Stehlíková, SITA

Snímka Pavol Vitko, facebook

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod