Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

V autoškole vyhadzujú za križovatku na Veľkej okružnej

Možno ste nikdy nemali problém prejsť križovatkou Veľká okružná - Komenského. A just, v autoškole, s policajtom za chrbtom, ju žiaci nestihnú včas počas zelenej opustiť. Za prepad zo skúšky môže podľa inštruktora zle nastavená signalizácia.

17.06.2013 | 15:34

ŽILINA. Budúci vodiči, ktorí v autoškole zbierajú svoje prvé skúsenosti za volantom, sa neraz na našich cestách zapotia. Rešpekt, až strach majú z vychýrených žilinských križovatiek, kde sa musia rozbiehať do kopca alebo kde majú problém zorientovať sa i skúsení vodiči. Komu by napadlo, že dostanú „vyhadzov“ zo skúšky na Veľkej okružnej, ktorá sa na prvý pohľad javí prehľadná a jednoduchá?
 

Dochádza k dopravným kolíziám
 

Na problém upozornil majiteľ autoškoly z Domu odborov. „Často sa nám stáva, že policajti vyhadzujú žiakov pri záverečných skúškach z autoškoly na križovatke Veľká okružná - Komenského (od Auparku prvá križovatka za hotelom Slovakia),“ hovorí inštruktor.
 

Pre hlavnú cestu Veľká okružná platí, že prichádzajúci od Auparku a odbočujúci doľava zastanú počas zelenej v strede križovatky a dávajú prednosť oproti idúcim (od
Námestia požiarnikov). Niekedy je však prúd protiidúcich áut taký dlhý, že je po zelenej a tieto autá stále stoja v strede križovatky – sú v nej už počas toho, čo má zelený signál smer na Komenského ulici. „Často tu tak dochádza k dopravným kolíziám,“ hovorí.
 

Žiaci autoškoly preto končia skúšku neuspokojivo, pretože podľa policajta nestihli včas opustiť križovatku. Inštruktor má aj podozrenie, že počas zelenej na Okružnej má na pár sekúnd zelenú aj smer na Komenského.
 

 

Podľa polície je však všetko v poriadku. Okresný dopravný inšpektorát v Žiline zastáva názor, že signálny plán je spracovaný odborne spôsobilým dopravným projektantom. „Neumožňuje v križovatke ulíc Veľká okružná - Komenského to, aby došlo počas zelenej na ulici Veľká okružná k prepnutiu zeleného signálu na návestidlách
na Ulici Komenského (zo smeru od tržnice),“ informovala nás policajná hovorkyňa Jana Balogová.
 

Inštruktor autoškoly je však presvedčený: „Je to zle nastavené, riešením by bola zmena režimu svetelných periód,“ tvrdí človek, ktorý križovatkou prechádza niekoľkokrát
denne. <

 

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod