Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Spravodajstvo

V Belej zhorela drevenica, smrti unikol majiteľ o vlások

Chudobnému aj z prázdneho hrnca vykypí. Tak by sa dalo charakterizovať nešťastie, ktoré sa stalo minulý týždeň v obci Belá.

18.03.2013 | 14:33

BELÁ. Červený kohút zakikiríkal v Belej v utorok 12. marca okolo siedmej hodiny večer. Ničivý požiar sa zahryzol do obývanej starej drevenice, z ktorej majiteľ, starý mládenec Gustáv Štrkáč, vybehol na poslednú chvíľu.

Nešťastná káva
Drevený domec sa chytil od iskry z piecky, keď si Gustáv varil vodu na kávu. Že sa v dome niečo deje, si všimol príliš neskoro. „Povedal nám, že sa mu chytila bunda, tú zo seba strhol a bežal von. Jemu sa našťastie nič nestalo, ale dom zhorel do tla,“ vykresľuje udalosť prednosta Obecného úradu v Belej Peter Šugár.

Na miesto požiaru okamžite vyrazili hasiči zo Žiliny a Terchovej. Oheň hasili vyše troch hodín s použitím 22-tisíc litrov vody. „Počas likvidácie požiaru bolo potrebné rozoberať aj konštrukcie. Kvôli silnému zadymeniu museli hasiči zasahovať za použitia dýchacích prístrojov,“ informuje hovorkyňa žilinských hasičov Miroslava Ondrichová.

Bez strechy nad hlavou
Aj keď sa ohnivý živel podarilo nakoniec dostať pod kontrolu, starú drevenicu už nebolo možné zachrániť. Z Gustáva sa tak z hodiny na hodinu stal bezdomovec. Keďže v Belej nemá žiadnych príbuzných a doteraz žil na okraji biedy, noc strávil po dohode s vedením obce v miestnom kultúrnom dome. „Nezostalo mu nič, len to, čo mal v tej chvíli na sebe. V stredu sme sa s poslancami a so starostom dohodli, že vyhlásime verejnú zbierku v obci a z vyzbieraných peňazí mu zafinancujeme to, čo bude k životu potrebovať,“ vysvetľuje prednosta úradu.

V prvom rade sa však zaoberali otázkou jeho ďalšieho bývania. Kultúrny dom pripadal do úvahy len na niekoľko dní. Riešenie prišlo hneď na druhý deň v podobe unimobunky od nemenovaného
darcu. Do obce ju mali doviesť koncom minulého týždňa.

Pomohol, kto mohol
S pomocou prišli aj miestni obyvatelia. Na druhý deň po udalosti priniesli na obecný úrad pre spoluobčana s pohnutým osudom oblečenie i jedlo. „Unimobunka je len dočasné riešenie, budeme vyvíjať ďalšie aktivity, aby sme mu našli domov v nejakom sociálnom zariadení,“ dodáva Peter Šugár.

Okrem drevenice pohltil požiar aj sklad predajne potravín, ktorý sa nachádza v jej tesnej blízkosti. Škody sú vraj veľké. Ohnivú skazu si budú miestni dlho pamätať.

Michala Stehlíková

Snímka archív obce

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod