Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Zaujalo nás

V Lietavskej Lúčke vystavovali žilinskí modelári

Kultúrny dom v Lietavskej Lúčke sa začiatkom apríla zmenil na letiskový hangár. Pristáli tu dvojplošníky, stíhačky z druhej svetovej vojny, helikoptéra a mnohé iné typy lietajúcich strojov. Samozrejme, nešlo o skutočné letúny, ale o ich zmenšené napodobneniny. Konala sa tu totiž výstava žilinských modelárov.

16.05.2013 | 17:04

LIETAVSKÁ LÚČKA. Hlavnými organizátormi štvordňovej výstavy, ktorá bola v druhý aprílový týždeň nainštalovaná v priestoroch kultúrneho domu v Lietavskej Lúčke, boli modelári zo žilinského klubu Tucan. Svoje precízne vymodelované diela tu vystavovali aj členovia Modelklubu Žilina, klubu Skymodel i modelári jednotlivci.

 

Text foto:  Žiakom zo Základnej školy v Lietavskej Lúčke sa výstava veľmi páčila.

 

 

Lietadlá, lode, železnica i tank


„Pre nás je momentálne medzisezóna. Počasie nám nepraje, aby sme mohli lietať vonku. Chceli sme sa pochváliť, čo sme cez zimu stihli urobiť, preto sme dali hlavy dokopy a urobili sme takúto výstavu pre dospelých a deti. Chceme im ukázať, že stále existuje takáto činnosť, ktorá by ich mohla eventuálne osloviť a nasmerovať k modelárčeniu,“ vysvetľuje Ján Kováčik z modelárskeho klubu Tucan.

Na výstave bolo návštevníkom k dispozícii okolo sedemdesiat modelov od 18 zhotoviteľov. Veľkú časť tvorili práve lietajúce stroje rôznych typov, ale aj lode, autá či modulová železnička. Najväčšími „kúskami“ boli dvojplošníky, ktorých rozpätie krídel dosahovalo aj dva metre a vážili okolo 14 kilogramov.

„Sú tu lietadlá na pohodové lietanie, ale aj akrobaty, ktoré si vyžadujú určitý stupeň pilotáže a zručnosti. Ďalej tu môžete vidieť napodobneniny lietadiel z druhej svetovej vojny, ako americké a anglické stíhačky. Máme tu aj kútik, kde sú lode, ako napríklad nákladná loď Liberta známa z II. svetovej vojny, plachetnica, rýchlostný a rybársky čln. Vystavujeme tu aj model tanku a nemeckého vojenského transportéra od modelára Miška Maťaťu,“ hovorí „tukan“ Ján Kováčik.

Práve tank bol najväčšou atrakciou pre prvákov a druhákov zo Základnej školy v Lietavskej Lúčke, ktorých sme akurát zastihli na výstave. „Už sme tu boli viackrát. Veľmi sa nám tu páči. Najlepší
je tank, ale aj železnica a vrtuľník,“ zhodli sa oslovení školáci.

 

 

Modelár je človek všestranný


O výstavu modelov bol v Lietavskej Lúčke veľký záujem. Neprišli si ju obzrieť len malí, ale aj veľkí. A to bolo cieľom jej organizátorov – priviesť ľudí na iné myšlienky a odpútať ich od bežných starostí. S radosťou sa pasovali aj s rôznymi zvedavými otázkami. „Chceme, aby ľudia videli, že sa dá čas využiť aj užitočnejšie. Napríklad deti modelárov majú úplne iné zručnosti ako iné deti a do budúcna to má pre nich určite veľký význam,“ dopĺňa svojho kolegu „tukana“ modelár Ronald Bašťovanský.


Na otázku, aké vlastnosti by mal mať správny modelár, sa obaja zasmejú. Je to hlavne o trpezlivosti, peniazoch a o čase, pretože poskladať nejaký model zaberie aj stovky či tisícky hodín. Závisí to
nielen od veľkosti modelu, ale aj od dielov, ktoré potrebuje modelár na jeho zostrojenie. Teda, či si ich vyrába doma alebo si ich objedná od iných výrobcov. „Treba úprimne priznať, že doba je rýchla a na klasické modelárstvo už nie je čas. Podstatná časť sa dá kúpiť, potom to treba už len vedieť poskladať. Modelár je všestranný človek, ktorý musí ovládať lepenie, elektroniku, mechaniku, motory, aerodynamiku atď.,“ dodáva Ronald Bašťovanský.

 

 

Bijú sa na Vodnom diele

Ak ste modelárov v Lietavskej Lúčke nestihli, nemusíte zúfať. Ako nám potvrdili, určite to nie je posledná výstava, ktorú zorganizovali. Vidieť ich môžeme aj v teréne, napríklad pri Tepličke nad Váhom či pri Rosine, kde na voľných plochách rekreačne vypúšťajú a skúšajú svoje modely lietadiel. Posledné dva roky sa zúčastnili aj obľúbenej akcie na Vodnom diele Žilina (Bitka o Žilinskú priehradu, Bitka o Atlantik), kde spolu s kolegami zo žilinského ponorkového klubu zinscenovali boje z druhej svetovej vojny. Súčasťou programu boli aj rôzne pyrotechnické, zvukové a svetelné efekty, pri ktorých nejeden modelár „prišiel“ o svoje lietadlo či loď. Ak sa bitka bude konať aj tento rok, určite na nej nebudú chýbať! <

Michala Stehlíková
Snímky autorka

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod